Με στρατιωτική συμφωνία Γαλλίας - Κύπρου απαντά η Λευκωσία στην Άγκυρα

με φοντο την κυπριακή αοζ

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στη Κυπριακή ΑΟΖ, με την παρουσία του πλοίου γεωτρύπανου Πορθητής δεν μένουν αναπάντητες από τη Λευκωσία.

Η χθεσινή υπογραφή συμφωνίας, για χρήση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από τον γαλλικό στόλο, αποτελεί κίνηση, η οποία δεν μένει στον συμβολισμό, αλλά δίνει πρακτικό περιεχόμενο στις δηλώσεις στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξυπηρετώντας και τα συμφέροντα της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Γαλλίας, Σάββας Αγγελίδης και Florence Parly, συναντήθηκαν για άλλη μία φορά στο Παρίσι και υπέγραψαν συμφωνία για τη χρήση των υποδομών στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» από το Γαλλικό Ναυτικό.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως «οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών».

Πηγές του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν στο politis.com.cy, πως η υπογραφή της συμφωνίας, αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής απόφασης που είχαν πάρει από κοινού οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Μακρόν, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου είτε στο Παρίσι είτε στη Λευκωσία για να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στις 30 Ιανουαρίου έπειτα από συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογό του Αναστασιάδη στη Λευκωσία, στο περιθώριο της Συνόδου MED 7, δεν είχε αφήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις των δύο χωρών, δηλώνοντας πως, «η διμερής σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας είναι εξαιρετική και τροφοδοτείται από μια υποδειγματική συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας». Είχε πει ότι «η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό Ναυτικό και ιδιαίτερα για το αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Υπολογίζω πολύ σε αυτή τη συνεργασία, η οποία απεικονίζει τη φιλοδοξία μιας κυρίαρχης Ευρώπης, η οποία εξασφαλίζει τα μέσα για να προφυλάξει τον εαυτό της. Αυτή η συνεργασία αποτελεί για μένα ένα σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού άμυνας, τον οποίο έχουμε ενισχύσει πολύ στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου». Ο κ. Μακρόν, αν και δεν είχαν εκδηλωθεί τότε οι τουρκικές προκλήσεις, είχε υπενθυμίσει «την αναγκαιότητα να τύχει σεβασμού η κυριαρχία της Κύπρου», εκφράζοντας ανησυχία για τα «περιστατικά που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή θάλασσα».

Ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε την Γαλλίδα ομόλογο του, για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συζήτησαν τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της ΕΕ. Η Γαλλίδα υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν όπως είπε το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Εδώ και αρκετούς μήνες, στη ναυτική βάση στο Μαρί, γίνονται έργα διεύρυνσης του λιμανιού για να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα πολεμικά πλοία και υποβρύχια του Γαλλικού Ναυτικού. Τα πλοία αυτά θα σταθμεύουν σε μόνιμη βάση και το επιχειρησιακό τους κέντρο θα βρίσκεται στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Η διοίκηση της βάσης παραμένει στο Κυπριακό Ναυτικό, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί τις δυνατότητες των γαλλικών συστημάτων. Σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται η προμήθεια ενός πλοίου ανοικτής θαλάσσης που θα αγοράσει η Κύπρος από τη Γαλλία. Προσφάτως αποκτήθηκε και ένα ακόμη πλοίο από το Ισραήλ. Η Γαλλία επιθυμούσε τη μόνιμη ναυτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας να προστατεύσει τα συμφέροντα της στις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία Total, σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: politis.com.cy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ