Ευρωλίγκα: 10 περιπτώσεις παικτών που το συμβόλαιο τους λήγει!

Η αγωνιστική περίοδος 2018-2019 πλησιάζει στο τέλος της, το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και η μεταγραφική περίοδος αναμένεται για ακόμα μία χρονιά με μεγάλο ενδιαφέρον. Το Eurohoops παρουσιάζει ορισμένα ονόματα από το πάνω ράφι που βλέπουν το συμβόλαιο τους να ολοκληρώνεται…

Η αγωνιστική δράση στην Ευρωλίγκα και στα διάφορα εθνικά πρωταθλήματα κορυφώνεται, αφού το Final 4 και τα playoffs πλησιάζουν, όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η μεταγραφική περίοδος που ακολουθεί.

Οι ομάδες έχουν κάνει ήδη τις πρώτες τους σκέψεις για τη νέα αγωνιστική περίοδο και ο έγκαιρος σχεδιασμός μπορεί να βοηθήσει στην πραγματοποίηση σημαντικών μεταγραφών, πριν η τιμή εκτοξευτεί. Μάλιστα, το προσεχές καλοκαίρι προμηνύεται πιο “καυτό” από ποτέ, από τη στιγμή που τα συμβόλαια πολλών σπουδαίων παικτών ολοκληρώνονται..

Το Eurohoops παρουσιάζει κάποιες από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στο μεταγραφικό παζάρι…

Μπράιαντ Ντάνστον

Ηλικία: 33

Στατιστικά: 8.7 πόντοι (66% δίποντα), 4.6 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 13.1 PIR

O Μπράιαντ Ντάνστον έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως είναι ένας από τους καλύτερους σέντερ της Ευρώπης και η φετινή σεζόν το επιβεβαιώνει. Ο Αμερικανός έχει πάρει μέρος σε 34 αγώνες την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και είναι ένας από τους πρωταγωνιστές στην καταπληκτική πορεία της ομάδας του μέχρι το Final 4 της διοργάνωσης. Με μέσο όρο 8.7 πόντους, 4.6 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και ποσοστό 66% στα σουτ δύο πόντων, αποτελεί μία σίγουρη λύση μέσα στο ζωγραφιστό.

Το συμβόλαιο του Ντάνστον με την Εφές ολοκληρώνεται και ο Αμερικανός είναι ελεύθερος να διαπραγματευτεί με οποιονδήποτε σύλλογο για μία νέα συμφωνία. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο παίκτης να συνεχίσει στην Τουρκία, όμως οι “μνηστήρες” αναμένεται να είναι πολλοί.

Ταρίκ Μπλακ

Ηλικία: 27

Στατιστικά: 11 πόντοι (70% δίποντα), 5.4 ριμπάουντ, 13.8 PIR

Ο Ταρίκ Μπλακ ολοκλήρωσε μία ονειρεμένη ρούκι σεζόν στην Ευρωλίγκα και εφόσον επιλέξει να παραμείνει στην Ευρώπη, τότε το ενδιαφέρον των ομάδων για την απόκτηση του αναμένεται να είναι τεράστιο! Ο Αμερικανός διαθέτει τη δύναμη, τα αθλητικά προσόντα και τα δυναμικά τελειώματα ώστε να συνεργαστεί άψογα σε πικ εν ρολ καταστάσεις και να κάνει τη διαφορά στη γραμμή των ψηλών.

Σε συνολικά 26 συμμετοχές με τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Μπλακ μέτρησε 11 πόντους και 5.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, όντας ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας. Σε μία εποχή που οι “undersized center” είναι κάτι παραπάνω από σημαντικοί, ο 27χρονος παίκτης έχει όλα όσα χρειάζεται για να “λάμψει” και να κλείσει θέση σε ομάδα που διεκδικεί τον τίτλο.

Νόρις Κόουλ

Ηλικία: 30

Στατιστικά: 16.6 πόντοι, 2.7 ριμπάουντ, 4.6 ασίστ, 15.2 PIR

Ο Νόρις Κόουλ ξεκίνησε τη σεζόν στην Αβελίνο, όμως τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου και στη συνέχεια στην Μπούντουτσνοστ. Ο Αμερικανός γκαρντ ανέλαβε αυτομάτως ρόλο ηγέτη και απέδειξε πως είναι ένας παίκτης με σπουδαία ικανότητα κυρίως σε εκτέλεση (16.6 πόντοι) και δευτερευόντως σε δημιουργία (4.6 ασίστ).

Άλλωστε, ο Κόουλ έχει πανηγυρίσει στο παρελθόν δύο πρωταθλήματα ΝΒΑ (2012, 2013) ως μέλος των Μαϊάμι Χιτ και είναι δεδομένο πως μπορεί να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο. Η ομάδα από το Μαυροβούνιο έχει ολοκληρώσει ήδη τις υποχρεώσεις της στην Ευρωλίγκα και στην Αδριατική Λίγκα, κάτι που σημαίνει πως ο Κόουλ σκέφτεται ήδη την επόμενη σεζόν και τον νέο σταθμό της καριέρας του.

Κώστας Σλούκας

Ηλικία: 29

Στατιστικά: 11.7 πόντοι (45.4% τρίποντα), 2.2 ριμπάουντ, 4.8 ασίστ, 15.6 PIR

Ο Κώστας Σλούκας μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη το καλοκαίρι του 2015 και έκτοτε αποδεικνύει ξανά και ξανά πως έχει όλα όσα χρειάζονται για να ηγηθεί μίας ομάδας που έχει ως στόχο την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Ο Έλληνας γκαρντ πραγματοποίησε μαγικές εμφανίσεις για ακόμα μία σεζόν, παρουσιάστηκε πιο ώριμος από ποτέ και συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε η Φενέρ να φτάσει στο Final 4. Αν μάλιστα τα καταφέρει, τότε θα πανηγυρίσει τον 4ο Ευρωπαϊκό τίτλο σε ηλικία μόλις 29 ετών.

Τα δεδομένα για τον Σλούκα είναι συγκεκριμένα. Το συμβόλαιο του λήγει το καλοκαίρι του 2020, ωστόσο υπάρχει όρος που του επιτρέπει να αποχωρήσει στο τέλος της φετινής σεζόν. Θα το κάνει; Η επιθυμία του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και κορυφαίων συλλόγων να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ το ΝΒΑ παρακολουθεί στενά την Ευρωπαϊκή αγορά. 

Μίλος Τεόντοσιτς

Ηλικία: 32

Ιδιαίτερες συστάσεις για τον Μίλος Τεόντοσιτς δεν χρειάζονται! Έπειτα από δύο χρόνια παρουσίας στο ΝΒΑ, ο Σέρβος γκαρντ έμεινε ελεύθερος από τους Κλίπερς και πήρε την απόφαση να ξεκουραστεί, πριν έρθει σε συμφωνία με την επόμενη ομάδα του. Η επιστροφή στον “μαγικό κόσμο” πρέπει να θεωρείται απίθανη, κάτι που σημαίνει πως τη νέα σεζόν θα τον απολαύσουμε στα παρκέ της Ευρωλίγκας.

Πριν λίγες ημέρες, ισπανικά δημοσιεύματα ήθελαν τον Μίλος Τεόντοσιτς να έχει έρθει σε συμφωνία με την ΤΣΣΚΑ, ωστόσο από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάτι επίσημο, ο παίκτης συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος στην αγορά. Ο Σέρβος μπορεί να κάνει τη διαφορά σε κάθε ομάδα, όμως λίγες είναι αυτές που μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές απαιτήσεις του.

Σέιν Λάρκιν

Ηλικία: 26

Στατιστικά: 11.5 πόντοι (44.5% τρίποντα), 3.1 ασίστ, 12.8 PIR

Το συμβόλαιο του πυραυλοκίνητου Σέιν Λάρκιν με την Αναντολού Εφές ολοκληρώνεται και ο παίκτης θα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά τις επιλογές του. Η επιστροφή στο ΝΒΑ αποτελεί πάντα ένα σενάριο, όμως εάν αυτό δεν συμβεί τότε οι προτάσεις από τη νυν ομάδα του και άλλους Ευρωπαϊκούς συλλόγους αναμένεται να πέσουν “βροχή”.

Ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε έναν παίκτη που μπορεί να διαλύσει κάθε αντίπαλη άμυνα; Ο Λάρκιν διανύει μία εξαιρετική σεζόν με αποκορύφωμα τα playoffs της Ευρωλίγκας, εκεί όπου μέτρησε κατά μέσο όρο 19.6 πόντους και 3.2 ασίστ στα 5 παιχνίδια με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα περίπτωση παίκτη που συνδυάζει ταλέντο, έκρηξη, Ευρωπαϊκή εμπειρία και άψογο χαρακτήρα.

Τζόρνταν Μίκι

Ηλικία: 25

Στατιστικά: 14.2 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 1.1 μπλοκ, 15.4 PIR

Ο Τζόρνταν Μίκι διεκδικεί δικαίως το βραβείο του καλύτερου ρούκι της φετινής Ευρωλίγκας και μπορεί να νιώθει σίγουρος πως θα βρει ένα υψηλό συμβόλαιο σε περίπτωση που συνεχίσει να αγωνίζεται στην Ευρώπη. Σε 28 συμμετοχές σημείωσε κατά μέσο όρο 14.2 πόντους – 5 ριμπάουντ και αποτέλεσε σημείο αναφοράς της Χίμκι μέσα στο ζωγραφιστό.

Ο Αμερικανός σέντερ διανύει μόλις το 26ο έτος της ηλικίας του και έχει πολύ υψηλό μπασκετικό ταβάνι. Μπορεί να βάλει τη μπάλα στο παρκέ, είναι αθλητικός, διαθέτει ικανοποιητικό σουτ και στοιχεία που τον μετατρέπουν αυτομάτως σε μία άκρως ελκυστική επιλογή. Σε περίπτωση που η Χίμκι δεν καταφέρει να προκριθεί μέσω της VTB στην Ευρωλίγκα της νέας αγωνιστικής περιόδου, τότε η αποχώρηση του Μίκι μοιάζει πολύ πιθανή, μιας και το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται.

Άλεξ Τάιους

Ηλικία: 31

Στατιστικά: 7.3 πόντοι, 4.1 ριμπάουντ, 1.1 μπλοκ, 10 PIR

Ο Άλεξ Τάιους είναι ένας από τους πλέον έμπειρους παίκτες της συγκεκριμένης λίστας, με συνολικά 176 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα αλλά και μία κατάκτηση, αυτή του 2014 με τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο Αμερικανός σέντερ αποτελεί μία σίγουρη λύση, με σταθερή απόδοση και συγκεκριμένα πράγματα που κάνει πολύ καλά όσο βρίσκεται στο παρκέ. Είναι απολαυστικός στο παιχνίδι πάνω από το στεφάνι, πολύ αποτελεσματικός στις πικ εν ρολ συνεργασίες και ένας παίκτης που χρησιμοποιεί τα αθλητικά του προσόντα σε επίθεση και άμυνα.

Στα 31 του χρόνια ο Τάιους θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τις επιλογές του για ένα από τα τελευταία καλά συμβόλαια της καριέρας του. Είναι δεδομένο πως ο παίκτης έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα παραμείνει απαραίτητα στην ομάδα.

Γιάνις Στρέλνιεκς

Ηλικία: 30

Στατιστικά: 8.8 πόντοι (45.9% τρίποντα), 1.9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 8.3 PIR

Έπειτα από δύο χρόνια παρουσίας στον Ολυμπιακό, ο Γιάνις Στρέλνιεκς θα περάσει την πόρτα της εξόδου αφού το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται και δεν υπάρχει διάθεση ανανέωσης. Ο Λετονός γκαρντ ωστόσο δεν θα δυσκολευτεί να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του σε ομάδα της Ευρωλίγκας.

Στα 30 του χρόνια, ο Στρέλνιεκς συνδυάζει εμπειρία 110 αγώνων στη διοργάνωση αλλά και συγκεκριμένες ικανότητες. Είναι ένας σπουδαίος σουτέρ που μπορεί να λειτουργήσει ως σούτινγκ ή πόιντ γκαρντ, ανάλογα με τις απαιτήσεις του προπονητή του, ενώ εκτελεί με ποσοστό 43% στα σουτ τριών πόντων στην καριέρα του. Μπορεί να λειτουργήσει ιδανικά ως συμπληρωματικός γκαρντ στις περισσότερες από τις 18 ομάδες της Ευρωλίγκας.

Νάντο Ντε Κολό

Ηλικία: 32

Στατιστικά: 14.5 πόντοι (42.6% τρίποντα), 3.4 ασίστ, 16 PIR

O Nάντο Ντε Κολό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της συγκεκριμένης λίστας! Έπειτα από 5 χρόνια παρουσίας στην ΤΣΣΚΑ, το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ρωσική ομάδα θεωρείται πιθανό, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων στα μεταγραφικά νέα της Ευρωλίγκας.

Ο Γάλλος γκαρντ ξεχειλίζει από ποιότητα και έχει την ικανότητα να αλλάξει επίπεδο την περιφέρεια μίας ομάδας. Κέρδισε το βραβείο του MVP της διοργάνωσης το 2016, ενώ διανύει μία πολύ καλή σεζόν με μέσο όρο 14.5 πόντους και 3.4 ασίστ σε 32 συμμετοχές. Ο Ντε Κολό θέλει να κατακτήσει την Ευρωλίγκα για 2η σεζόν στην καριέρα του και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί – σε ηλικία 32 ετών – ένα από τα τελευταία ιδιαιτέρως παχυλά συμβόλαια της καριέρας του. Οι σύλλογοι που μπορούν να καλύψουν πάντως το κασέ του, είναι ελάχιστοι…

Διαβάστε επίσης