Μπορεί η Πάτρα να γίνει ένας πόλος έλξης για τα κρουαζιερόπλοια και να μπει δυναμικά στην πιο ισχυρή οικονομικά μορφή τουρισμού που έχει τη δυνατότητα να δίνει σημαντικές ανάσες σε κάθε τοπική αγορά;
Ιδού το ερώτημα. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα φέτος το καλοκαίρι περιμένουν στην καλύτερη περίπτωση τέσσερα κρουαζιερόπλοια στο νέο λιμάνι της Πάτρας. Από τα τέσσερα, σύμφωνα με όσα τονίζει ο Γιώργος Τελώνης, πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Πρακτορείων Δυτικής Ελλάδας και ένας από τους ανθρώπους που έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για να έρθουν στην Πάτρα τέτοιου είδους πλοία, σίγουρα πρέπει να θεωρούνται μόνο τα δύο.
Η ουσία έτσι και αλλιώς δεν αλλάζει. «Η Πάτρα βρίσκεται σε μηδενική βάση σε αυτή την μορφή τουρισμού και δεν δείχνει να έχει την προοπτική για να υπάρξει μία εξέλιξη που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τα επόμενα χρόνια» τονίζει ο κ. Τελώνης.
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η πλειοψηφία των κρουαζιερόπλοιων έχουν κλείσει την πορεία τους και τα λιμάνια που θα πάνε για την επόμενη τριετία έως το 2021» τονίζει ο κ. Τελώνης.
ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΑΦΙΞΕΩΝ
Κοιτάζοντας τον πίνακα με τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της χώρας παρατηρεί κανείς ότι πράγματι η Πάτρα δεν έχει καμία εξέλιξη πάνω στο θέμα.
Το 2105 ήρθαν μόλις τρία κρουαζιερόπλοια, το 2016 ο αριθμός έπεσε στα δύο, το 2017 και το 2018 σταθεροποιήθηκε στα δύο. Στην ουσία, δηλαδή, δεν έχει αλλάξει κάτι αυτά τα τέσσερα χρόνια και όπως όλα δείχνουν δεν θα αλλάξει κάτι ούτε και το 2019.
Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη «θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία πρόοδο αν βλέπαμε να έρχονται στην Πάτρα οχτώ με δέκα κρουαζιερόπλοια όταν τα προηγούμενα χρόνια, έρχονταν μόλις δύο ή τρία. Κάτι τέτοιο όμως δεν υφίσταται».
ΠΟΛΕΙΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι στον ίδιο πίνακα με τα στοιχεία κρουαζιέρας 2015 – 2018 συνολικά όλης της χώρας , βλέπεις λιμάνια αρκετά μικρότερα από την Πάτρα, σε περιοχές ή πόλεις που δεν θεωρούνται τουριστικοί προορισμοί, να έχουν αρκετά μεγαλύτερες αφίξεις. Ο Βόλος για παράδειγμα το 2018 είχε 27 αφίξεις, ενώ το 2015 και το 2016 είχε ακόμα περισσότερες (57 και 46 αντίστοιχα). Το Ναύπλιο το 2018 είχε 75 αφίξεις, ενώ την προηγούμενη διετία είχε ακόμα περισσότερες (94 το 2016 και 86 το 2017).
Η Ηγουμενίτσα, το 2018 είχε μία αυξητική πρόοδο στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων φτάνοντας τα 14 από τα 6, τα 7 και τα 8 που είχε την προηγούμενη τριετία (2015, 2016 και 2017).
Πόλεις όπως η Καλαμάτα, η Πύλος, το Γύθειο, η Μονεμβασία και άλλες με μικρότερα λιμάνια από την Πάτρα, δείχνουν να βρίσκονται σε αρκετά καλύτερο σημείο στην μορφή αυτή του τουρισμού.
ΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
O βασικός αντίπαλος της Πάτρας σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα στο θέμα των κρουαζιερόπλοιων είναι το Κατάκολο. Οι αφίξεις κάθε χρόνο ξεπερνούν τις 200.
Το 2015 είχαμε 242 αφίξεις, το 2016 274, το 2017 271 και το 2018 221. Ο κυριότερος λόγος που τα κρουαζιερόπλοια επιλέγουν το λιμανάκι αυτό της Ηλείας για να σταθμεύουν έχει να κάνει με την Αρχαία Ολυμπία, η οποία είναι σε κοντινή απόσταση.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Σε κοντινή απόσταση όμως είναι και η Πάτρα από την Αρχαία Ολυμπία. Τι είναι αυτό που απομακρύνει τα κρουαζιερόπλοια από το λιμάνι της; Ο κ. Τελώνης απαντά: «Πράγματι η Πάτρα θα μπορούσε να έχει μία δυναμική στην ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας. Έχει αρκετά καλές υποδομές, έχει ένα λιμάνι βόρεια και νότια της πόλης που δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα μικρότερων πόλεων, έχει έναν σύγχρονο σταθμό υποδοχής όπως αυτός του «Παναγιώτη Κανελλόπουλος», το ιστορικό κέντρο της είναι σε κοντινή απόσταση και γενικότερα έχει μία καλή ενδοχώρα με περιαστικές διαδρομές γύρω από τα σημεία αναφοράς της που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους τουρίστες.
Επιπλέον η Αρχαία Ολυμπία είναι σε κοντινή απόσταση από την Πάτρα. Άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η στασιμότητα που υπάρχει στο θέμα του τουρισμού κρουαζιέρας δεν είναι θέμα υποδομών και ούτε έχει να κάνει τόσο με την πόλη και τον προγραμματισμό της».
Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Αυτό που αφήνει την Πάτρα εκτός της κρουαζιέρας έχει να κάνει με την διαδρομή των πλοίων. Τα κρουαζιερόπλοια δεν έρχονται εξ ουρανού. Έχουν και αυτά μία βάση. Τα περισσότερα προέρχονται από την Κεντρική Ευρώπη και έχουν συνήθως σαν αφετηρία τους το λιμάνι της Βενετίας.
Παρακολουθώντας την διαδρομή των πλοίων κατά μήκος της Ανδριατικής και του Ιονίου παρατηρεί κανείς ότι τα λιμάνια από τα οποία περνούν βρίσκονται σε μία ευθεία γραμμή. Η Πάτρα δεν βρίσκεται σε αυτή την ευθεία. Αυτό σημαίνει ότι για να σταθμεύσουν τα πλοία στο λιμάνι της πόλης θα πρέπει να κάνουν μία παράκαμψη.
Η παράκαμψη αυτή εξηγεί ο κ. Τελώνης είναι μία διανυκτέρευση και για ένα πλοίο σημαίνει από 8 έως 11 επιπλέον συνολικά ώρες αλέ ρε τουρ. «Αυτό είναι κάτι που από πολλές απόψεις δεν συμφέρει ένα πλοίο και που ασφαλώς δεν επιζητούν αυτοί που διοργανώνουν τις κρουαζιέρες.
Για τον λόγο αυτό η Πάτρα μένει συνήθως εκτός από τις διαδρομές των κρουαζιερόπλοιων, σε συνδυασμό βέβαια με ότι η πόλη δεν ήταν ποτέ στους θεωρητικά τοπ προορισμούς για τους τουρίστες, όπως για παράδειγμα τα νησιά του Ιονίου τα οποία θέλουν συνήθως να δουν από κοντά όσοι κάνουν μία κρουαζιέρα».
ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ
Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη η κρουαζιέρα μπορεί να αποτελέσει έναν ξεχωριστό παράγοντα ανάπτυξης μιας τοπικής οικονομίας αρκεί βέβαια να έχει διαμορφώσει ορισμένες προϋποθέσεις για να προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών.
Ανάδειξη τοπικών προϊόντων, δράσεις και εκδηλώσεις, ανοικτά καταστήματα τις ώρες τις άφιξης των πλοίων και μία σειρά από πράγματα που μπορούν να ελκύσουν έναν τουρίστα που μπορεί να έχει μία μεγάλη οικονομική ευχέρεια, αλλά έχει ήδη δαπανήσει ένα αξιοσέβαστο ποσό για να πάρει μέρος στην κρουαζιέρα κατά την διάρκεια της οποίας όλα τα έχει προπληρώσει.
Τα δύο τελευταία χρόνια ωστόσο σε πανελλήνιο επίπεδο παρουσιάζει μία μικρή πτώση που έχει να κάνει με παράγοντες που αφορούν κυρίως την κατάσταση που υπάρχει στα παραλία της Βόρειας Αφρικής, αλλά και με την Τουρκία.
Το 2015 και το 2016 σε πανελλήνια κλίμακα είχαμε 4.294 και 4.307 αντίστοιχα αφίξεις. Το 2017 οι αφίξεις αυτές έγιναν 3.415 και το 2018 3.410. Είναι μια παρατήρηση που θα πρέπει να την λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιοι με δεδομένο τη σημασία που έχει η κρουαζιέρα για τη βιομηχανία του εγχώριου τουρισμού, αλλά και γενικότερα για την οικονομία.
Ένας τομέας που ασφαλώς και δεν λειτουργεί αυτόνομα, ούτε ανεξάρτητα, αλλά διαμορφώνεται μέσα από δεκάδες εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.
ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ
Η Πάτρα είναι αποκλεισμένη από τις διαδρομές των κρουαζιερόπλοιων και από την άλλη πλευρά, από τα πλοία που έρχονται από το Αιγαίο ή τα παράλια της Τουρκίας.
«Ο μεγάλος και μόνιμος βραχνάς για την ανάπτυξη της Πάτρας στον τουρισμό κρουαζιέρας έχει να κάνει με τον Ισθμό της Κορίνθου» τονίζει ο κ. Τελώνης και εξηγεί: «Η διώρυγα του Ισθμού μπορεί να διευκολύνει πλοία που έχουν πλάτος 20,5 μέτρα. Ένα κρουαζιερόπλοιο έχει πλάτος συνήθως από 30 μέτρα και πάνω.
Το γεγονός αυτό είναι απαγορευτικό για ένα κρουαζιερόπλοιο για να περάσει από την διώρυγα του Ισθμού, είτε έρχεται από την Ανδριατική, είτε από το Ιόνιο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αναγκασμένο να κάνει τον γύρο, ενώ δεν μπορεί να μπει στα νερά του Κορινθιακού και του Πατραϊκού.
Αν η διώρυγα του Ισθμού είχε μεγαλύτερο πλάτος τότε θα μιλούσαμε σε άλλη βάση για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Πάτρα, αλλά και σε άλλες πόλεις της περιοχής, όπως το Αίγιο».
Τι μπορεί να κάνει η Πάτρα με βάση τα δεδομένα και τις δυσκολίες που υπάρχουν; «Κατά την άποψη μου η Πάτρα δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς το Κατάκολο, αλλά συμπληρωματικά, φροντίζοντας να συνυπάρχει με αυτό» τονίζει ο κ. Τελώνης.
Πηγη: εφ. 7Μέρες Ενημέρωση