"Δε θα μειωθεί το αφορολόγητο, στόχος να το διευρύνουμε"

«η ΝΔ πέφτει στην παγίδα των καταγγελιών της»

«Δε θα μειωθεί το αφορολόγητο, αντιθέτως ο στόχος μας είναι να το διευρύνουμε και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε συντεταγμένα», δήλωσε ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου υπουργός Επικρατείας, βουλευτής Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την προοπτική κατάργησης του προνομοθετημένου μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου.

Σχολιάζοντας την προαναγγελία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατάθεσης τροπολογίας για τη μη μείωση του αφορολόγητου ο κ. Βερναρδάκης παρατήρησε ότι «η ΝΔ πέφτει στην παγίδα των καταγγελιών της», υπενθυμίζοντας ότι «όλο το 2018 συζητούσαμε για το αν θα περικοπούν οι συντάξεις» και «εμείς λέγαμε ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις [...] ότι αν κάναμε μία περικοπή συντάξεων θα λειτουργούσε υφεσιακά και [...] οι συντάξεις δεν κόπηκαν γιατί η βούλησή μας ήταν ευθύς εξαρχής αυτή».

«Δεν θα ισχύσει ούτε η μείωση του αφορολόγητου», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος να ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου, ακριβώς διότι η οικονομία έχει περιθώρια και πράγματι αν θέλουμε να κινηθούμε σε μία λογική αναδιανεμητική, δε θα πρέπει να μειώσουμε το αφορολόγητο, αντιθέτως μάλιστα ίσως θα έπρεπε και να το αυξήσουμε το όριο. Επομένως, όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται είναι προσχηματική. Αυτή είναι η προεκλογική συζήτηση, να σπεύδει κάποιος τάχαμου να προαναγγείλει μία πρόταση νομοθετικής παρέμβασης, την οποία η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς την έχει εξαγγείλει θετικά, θα την κάνει όμως στον σωστό χρόνο, ακριβώς επειδή δε χρησιμοποιεί με προεκλογικά τεχνάσματα αυτές τις πολιτικές, θέλει όλες αυτές οι πολιτικές να γίνονται και με τους όρους της συναίνεσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με όρους μιας συνεννόησης, όχι μονομερών ενεργειών».

Σχετικά με την έγκριση από το Euro Working Group της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ και το «πράσινο φως» από τον ESM για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο υπουργός τόνισε ότι επιβεβαιώνουν πως «η χώρα έχει μπει σε μία οικονομική κανονικότητα, ότι οι δείκτες της επανέρχονται σε μία μορφή κανονικότητας, την οποία βεβαίως πρέπει να διαχειριστούμε με σωστό τρόπο».

«Η ελληνική οικονομία έχει πια αποθέματα και ρευστότητας, με όλα τα μαξιλάρια δημοσιονομικής προστασίας που έχει αυτή τη στιγμή έχει περάσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, παίρνει πίσω αυτά τα οποία είχε δικαιωματικά κατοχυρώσει τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε ένα πεδίο πια, το οποίο μπορούμε να σκεφτούμε το πώς μπορεί να επιστρέψει στην κοινωνία, όχι πια με όρους επιβάρυνσης ελλειμμάτων, αλλά με όρους δίκαιης μοιρασιάς των πλεονασμάτων που παράγει η ίδια». «Το καθήκον μιας κυβέρνησης που σκέφτεται με όρους κοινωνικούς», συνέχισε, «είναι να ξαναεπιστρέψει στην κοινωνία αυτό το οποίο πράγματι η κοινωνία έχει επιβαρυνθεί όλα αυτά τα χρόνια, είτε με τη μορφή μειώσεων μισθών και συντάξεων, είτε με τη μορφή κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικού κράτους, είτε με τη μορφή της φορολογίας».

«Μομφή στον κόσμο της αναπηρίας»

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση μορφής που προτίθεται να καταθέσει η ΝΔ για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη ο κ. Βερναρδάκης απάντησε: «Θα μείνω στη διατύπωση που έκανε ένας εκ των αναπήρων υποψηφίων μας, ο Αντώνης Ρέλλας, ότι είναι μομφή σε όλον τον κόσμο της αναπηρικής κοινότητας αυτή η πρόταση μομφής, ακριβώς διότι συσκοτίζει το πραγματικό πρόβλημα». «Και βεβαίως αυτό και αν αποτελεί μετάθεση από την ατζέντα της πραγματικής οικονομίας και συζήτησης που πρέπει να γίνει και προεκλογικά και ενόψει ευρωεκλογών και αργότερα για τις εθνικές εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Βερναρδάκης. «Είναι πολιτική απόφαση της ΝΔ, εμείς θα την αντιμετωπίσουμε και νομίζω ότι το κοινοβουλευτικό πεδίο δεν είναι και το δυνατό σημείο του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, επομένως όλες αυτές οι κινήσεις ευπρόσδεκτες είναι κατά μία έννοια από εμάς», εκτίμησε ο υπουργός.

Ο κ. Βερναρδάκης διερωτήθηκε εάν είναι πρόταση της ΝΔ «η πρόταση που είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος ότι το κοινωνικό κράτος σε σχέση με την αναπηρία θα πρέπει να μην έχει επιδόματα και χάρες, γιατί όλα αυτά είναι πολιτικές ξεπερασμένες και άρα θα πρέπει να πάμε σε πολιτικές αριστείας, όπου και οι ανάπηροι θα βγουν στη "ζούγκλα" του κοινωνικού ανταγωνισμού, χωρίς δεσμούς προστασίας και χωρίς δεσμούς δυνατότητας να έχουν τις ίσες ευκαιρίες για τις οποίες ευαγγελίζονται». Ο υπουργός διερωτήθηκε επίσης «αν ο κ. Κυμπουρόπουλος το είπε αυτό εν τη ρύμη του λόγου του ή το εννοούσε και αν εμφιλοχωρεί μία άποψη η οποία λέει ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να μειωθεί δραματικά, δραστικά -όπως είναι η λογική του νεοφιλελευθερισμού- γιατί αποτελεί προϊόν χαρίτων και επιδοματικών διαδικασιών».

ΠΗΓΗ-ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης