Η πόλη μας πρέπει να ζωντανέψει, να πρωταγωνιστήσει. Κανείς πλέον δεν το αμφισβητεί, τουλάχιστον όσοι διακατέχονται από σύγχρονο τρόπο σκέψης και δεν μένουν προσκολλημένοι σε στερεότυπα άλλων εποχών.
Πιστεύω πως η πόλη μας έχει πλεονεκτήματα αλλά και αδυναμίες , ζούμε όμως και σε μια εποχή που υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες ανάπτυξης κυρίως μέσα από την εκμετάλλευση τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών αλλά και εισροής ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Πρέπει να συνδυάσουμε τα πλεονεκτήματα της πόλης (γεωγραφική θέση – Πανεπιστήμιο- ιστορικοί προορισμοί σε κοντινή απόσταση- κομβικό σημείο αυτοκινητοδρόμων κ.α) να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας και να «αρπάξουμε» τις ευκαιρίες δίνοντας νέα ώθηση, νέα ταυτότητα πρωταγωνιστή στην ευρύτερη περιοχή, να μετατρέψουμε την πόλη σε ένα πραγματικό μητροπολιτικό κέντρο.
Πρακτικά μιλάω αναφέροντας τις τεχνολογίες αιχμής, να γίνει η Πάτρα μια «έξυπνη πόλη» που να εξυπηρετεί «έξυπνους πολίτες».
Κυρίαρχος φορέας για την ένταξη στο δίκτυο «ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ» είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ίσως η δημιουργία θέσης αντιδημαρχίας Τουρισμού και Εξωστρέφειας να είναι αναγκαία.
Ουσιαστικά πρέπει να υπάρχει μια Δημοτική Αρχή που να διαφοροποιηθεί πλήρως από το έως τώρα πρότυπο λειτουργίας της, να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες δίδοντας ταυτότητα στην πόλη, να αποκτήσει δηλαδή η πόλη μας BRAND NAME.
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών με την προώθηση εφαρμογών που διαχειρίζονται δεδομένα, να τεθούν ουσιαστικά στην υπηρεσία του πολίτη.
Οι εφαρμογές είναι ατελείωτες, ειδικότερα αναφέρω μερικές
- Δημιουργία διαδραστικών χαρτών σε καίρια σημεία της πόλης (αλλά και σε smartphones) που θα καθοδηγούν τον πολίτη προς υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, θα τον πληροφορούν για τα αξιοθέατα και τις διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσει, θα δίνουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για μετακινήσεις με δημόσια μέσα μεταφοράς, μετεωρολογικές πληροφορίες.
- Εφαρμογές που θα μειώνουν την γραφειοκρατία και την προσέλευση στις υπηρεσίες (π.χ έκδοση πιστοποιητικών).
- Εφαρμογές που θα πληροφορούν για ευρωπαϊκά προγράμματα, ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με Επιμελητήριο και Πανεπιστήμιο.
- Διασύνδεση με δίκτυα τουρισμού – εμπορίου – επιμελητήρια όπου να δίδονται πληροφορίες σε όσους εμπλέκονται.
- Εφαρμογές τέλος που σε πραγματικό χρόνο οι πολίτες θα αναφέρονται στις δημοτικές υπηρεσίες για θέματα της καθημερινότητας (βλάβες δικτύου ύδρευσης κ.τ.λ) όπου θα μπορεί ο πολίτης να παρακολουθεί πάλι σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.
- Εφαρμογές διασύνδεσης πολίτη με υγειονομικούς φορείς (τηλεϊατρική – επείγοντα περιστατικά).
Πρακτικά μέσα από την εκμετάλλευση της τεχνολογίας να δημιουργήσουμε ένα έξυπνο δίκτυο εφαρμογών που να διευκολύνει τους πολίτες, όπου εμπλέκονται φορείς αρκετές φορές όπως προείπα (Πανεπιστήμιο – ΕΟΤ – Επιμελητήρια – Δημόσιες Υπηρεσίες – Υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών), που να διευκολύνει τους πολίτες.
Η δημοτική αρχή πρέπει να είναι ο οραματιστής, ο εμπνευστής αλλά ταυτόχρονα και ο διαχειριστής με ρόλο επιτελικό.
Η εξωστρέφεια θα δώσει νέο στίγμα στην πόλη, θα της δώσει Brand name θα γίνει ανταγωνιστής. Η Δημοτική Αρχή θα βρει την πύλη εισόδου στην τοπική κοινωνία, αλλά και εξόδου ώστε να γίνει έτσι γνωστή, να αναδείξει όλα της τα πλεονεκτήματα, να μπορεί να συνδέεται και να συνεργάζεται με άλλες έξυπνες πόλεις.
Ώρα λοιπόν να απαλλαγούμε από το παλαιό κλειστό πρότυπο διακυβέρνησης και με άρμα την τεχνολογία και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού (επιστημονικό και τεχνικό) η πόλη μας να προχωρήσει μπροστά.
Αυτό αποτελεί ένα βασικό πυλώνα του οράματος μας για την πόλη και καλώ όλους να συστρατευτούμε εκ την παράταξη «Πάτρα Πρωτεύουσα Ξανά» με επικεφαλής τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο, για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.