Ισχυρό μήνυμα κατά του ρατσισμού-φασισμού, που το τελευταίο διάστημα προβληματίζει ιδιαίτερα την Ιταλία αλλά φυσικά και την υπόλοιπη Ευρώπη , έστειλε 90χρονος φίλαθλος της Ρόμα, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ιταλικής ομάδας.
Έχοντας περάσει από τα στρατόπεδα του θανάτου, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο Αλμπέρτο Σεντ, μιλάει για την ιστορία του, την σύλληψη, τη φρίκη που έζησε, την επιστροφή στην κανονικότητα και η αγάπη για το ποδόσφαιρο.
«Σε κάποιο σημείο ο καθένας έχει μια θρησκεία, αλλά όλοι έχουμε ένα Θεό. Σε όλους αρέσει να παίζουν ποδόσφαιρο και να βλέπουν μπάλα. Τότε είμαστε ήδη οι ίδιοι», λέει με την ειλικρίνεια των 90 χρόνων του, πάντα πιστός φίλος της Ρόμα, πρωταγωνιστής του βίντεο που δημοσιεύθηκε στα social media της ιταλικής ομάδας με την ευκαιρία της Ημέρας της Απελευθέρωσης.
Ένα μήνυμα περισσότερο από ποτέ επίκαιρο, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη φασιστική επίδειξη ultras της Λάτσιο και της Ίντερ, που θέλησαν να υμνήσουν τον Μουσολίνι:
«Τιμή τον Μπενίτο Μουσολίνι», έγραφε το μεγάλο πανό που κρατούσαν στην Piazzale Loreto, όπου ο Μουσολίνι κρεμάστηκε από τους παρτιζάνους αφού ανακαλύφθηκε, και πυροβολήθηκε κοντά στο Κόμο. Η Piazzale Loreto είναι ένας από τους συμβολικούς χώρους της αντίστασης του Μιλάνου.
Στο βίντεο ο Αλμπέρτο τρέχει την ιστορία του: στις 21 Μαρτίου 1944 συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς με τις τρεις αδελφές και τη μητέρα του, που πέθανε εκεί με τη μικρή Έμμα και την Αγγελική. Εκεί δείχνει το τατουάζ με τον αριθμό που του έδωσαν οι Ναζί και λέει:
«Ένα αγόρι που πηγαίνει στην κόλαση στα 15 του χρόνια ... τι μπορεί να κάνει;»
Η επιστροφή στη ζωή. Ο Αλμπέρτο απελευθερώθηκε το 1945, επέστρεψε στη Ρώμη, συνάντησε τη Ρενάτα που είναι ακόμα στο πλευρό του και θυμάται: «Με προσέγγισε , με σταμάτησε, μου είπε:« Άκου, εσύ πρέπει να είσαι η μητέρα μου, η αδερφή μου, η σύζυγός μου. Αλλά πριν αγαπήσω εσένα αγάπησα τη μπάλα. Αν με στείλεις να δω τη Ρόμα όλα καλά, σε εμπιστεύομαι. Διαφορετικά, δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε».
Η Ρόμα είναι το μεγάλο του πάθος: «Γεννήθηκα με την μπάλα . Ήμουν πολύ δυνατός, σπούδασα και έπαιξα ποδόσφαιρο», είπε. Και ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε εάν το Ολοκαύτωμα δεν είχε φτάσει στον δρόμο του…