«Σαφάρι» ελέγχων και στην αγορά του Αγρινίου

Αρκετές μέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησαν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τόσο στην αγορά του Αγρινίου, όσο και των υπολοίπων περιοχών του νομού.

Στόχος των κλιμακίων, της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και του Τμήματος Εμπορίου Αγρινίου, είναι η προστασία των καταναλωτών και η διασφάλιση των ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Για το λόγο αυτό οι έλεγχοι είναι διαρκείς, ενώ θα διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Σύμφωνα με στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής οι έλεγχοι κατά κύριο λόγο γίνονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τους ελέγχους στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πάχυνση ζώων που προέρχονται από ελληνικές φυλές και σε εγκαταστάσεις που σχετίζονται με παχυντές ζώων εισαγωγής από την Ε.Ε., ενώ ο δεύτερος αφορά ελέγχους σε εγκαταστάσεις διακίνησης κρέατος και σφαγής τους.

Στα σφαγεία της Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Επίσης, το 95% των ζώων που σφαγιάστηκαν προέρχονται από κτηνοτρόφους της περιοχής ή όμορων περιοχών, ενώ μόνο 2.100 ζώα διαπιστώθηκε πως προέρχονταν από χώρες της Ε.Ε., εκ των οποίων τα έγγραφα τεκμηρίωναν απόλυτα την προέλευσή τους (Ρουμανία), τον τρόπο διάθεσής τους και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της «ταυτότητάς» τους.

Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιούνται οι έλεγχοι και από το Τμήμα Εμπορίου Αγρινίου, με σαφή στόχο την αποφυγή φαινομένων παραεμπορίου, διαμόρφωσης τιμών, νοθευμένων προϊόντων, παράνομων ελληνοποιήσεων, διακίνησης νοθευμένων ποτών κλπ. Σύμφωνα με στελέχη της υπηρεσίας οι έλεγχοι γίνονται σε κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, καταστήματα με τυροκομικά προϊόντα, σταθμούς του ΚΤΕΛ κ.ά. Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σοβαρή παράβαση, ωστόσο διευκρινίζουν πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή, συμβουλεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί.

Πηγη: sinidisi.gr

Διαβάστε επίσης