Εξετάζονται μειώσεις σε ΦΠΑ και κατώτατο φορολογικό συντελεστή

Παπανάτσιου: Η οικονομία πηγαίνει καλά, κάναμε αίτηση στον ESM για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ

Ελαφρύνσεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η μείωση του ΦΠΑ και του κατώτατου φορολογικού συντελεστή βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως ανέφερε σε της συνέντευξη στην ΕΡΤ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Η οικονομία πηγαίνει καλά, κάναμε αίτηση στον ESM για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ και το καλό κλίμα μας επιτρέπει να δώσουμε στους πολίτες αυτό που τους αναλογεί» ανέφερε η υφυπουργός για να προσθέσει ότι «δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα για να περιμένουμε το τέλος του χρόνου, όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα για να δώσουμε αυτό που θα απομείνει εκεί που θέλουμε.

Η υφυπουργός εξήγησε ότι στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις οι οποίοι κοστολογούνται και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα. Μεταξύ αυτών, όπως είπε είναι η μείωση του ΦΠΑ, ενώ έχει συζητηθεί και μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή. Σε ερώτηση σχετική με τον ΦΠΑ στην εστίαση διευκρίνισε ότι το θέμα είναι ευρύτερο επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα.

Σε ότι αφορά τη μεσαία τάξη, η κα Παπανάτσιου επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις για την ελάφρυνσή της αναφέροντας χαρακτηριστικά τη μείωση του συντελεστή από το 26% στο 22% για τους επαγγελματίες και τη μείωση των εισφορών.

«Η δικιά μας πολιτική είναι για τους πολλούς, είναι για τους περισσότερους. Δεν είναι για τους λίγους. Μας ενδιαφέρουν και οι επιχειρήσεις και δίνουμε φορολογικά κίνητρα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν» τόνισε η υπουργός.

Μετά το Πάσχα θα κατατεθούν στη Βουλή, όπως είπε η υφυπουργός, και οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις στην εφορία και τα ταμεία. Σε ερώτηση σχετική με τη θέση των Θεσμών για το θέμα αυτό εξήγησε ότι οι 120 δόσεις δεν είναι θέμα συζήτησης με τους Θεσμούς και ότι η κυβέρνηση έχει τη δική της πολιτική την οποία και θα εφαρμόσει.

Αναφορικά με τη ρύθμιση της εφορίας είπε ότι για τα χαμηλά εισοδήματα θα είναι πιο ευνοϊκοί οι όροι. Στα υψηλότερα εισοδήματα ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το εισόδημα και το ύψος της οφειλής. Η ρύθμιση θα αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, ανέργους. Όπως δήλωσε η κ. Παπανάτσιου, το μίνιμουμ των δόσεων θα είναι 18 και το μάξιμουμ 120.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ