Πάτρα: Aγωνία στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής- Επιστολή φοιτητή προς τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας- Συνυπογράφουν 60 άτομα

Αίσθηση προκαλεί η επιστολή αγωνίας του Κωνσταντίνου Ζορμπά, Φοιτητή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας προς τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Κ. Τριανταφύλλου. Το κείμενο το οποίο συνδεύεται από 60 υπογραφές έχει ως εξής:

"Αξιότιμε κ. Τριανταφύλλου,

Ως φοιτητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Μεσολόγγι, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα αναφορικά με τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες ανησυχίες και να θέσω ορισμένα ερωτήματα: α) Για ποιο λόγο καταργείται το Τμήμα Λογιστικής αφού οι εισαχθέντες κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου επέλεξαν το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και τώρα αναγκάζονται να αλλάξουν τμήμα; β) Θα δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές, οι οποίοι χρωστούν ελάχιστα μαθήματα και πτυχιακή εργασία να αποκτήσουν πανεπιστημιακό τίτλο και κάτω από ποιους όρους; γ) Οι συμβασιούχοι καθηγητές θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου; δ) Μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δε θα χρειαστεί να αλλάξουν καθηγητές οι φοιτητές οι οποίοι έχουν επιλέξει ήδη πτυχιακές εργασίες για την ολοκλήρωση των σπουδών τους; και ε) Δε θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν πλήρως τόσο οι φοιτητές όσο κι οι διοικητικοί υπάλληλοι για το νέο νομοσχέδιο;

Εμείς σαν φοιτητές θέλουμε να παραμείνουμε στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής καθώς αυτή ήταν η αρχική μας επιλογή και θεωρούμε εσφαλμένη κίνηση την κατάργησή του. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατή μία διαφορετική ανάγνωση των προγραμματισμένων ενεργειών καθώς πρόκειται για άνευ προγραμματισμού καταργήσεις τμημάτων των ΤΕΙ. Ειδικά του τμήματος λογιστικής που προσφέρει μοναδική εξειδικευμένη γνώση και άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

 Η τοποθέτησή μου έχει στόχο να αναδείξει με ένταση το γεγονός ότι βάση ανάδειξης της αποτελεσματικότητας ειδικών σχολών είναι η απορρόφηση των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας. Αυτή είναι η βάση αξιολόγησης σε όλα τα μέρη του κόσμου. Κατά συνέπεια καταργώντας την επιλογή μας να γίνουμε λογιστές, στην ουσία καταργείτε κάθε συγκριτικού πλεονεκτήματος των φοιτητών για πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Καταργείτε χωρίς περίοδο προσαρμογής την επιλογή που ή ίδια η πολιτεία μας έδωσε όταν αποφασίσαμε που θα φοιτήσουμε.

Στα πλαίσια των παραπάνω επισημάνσεων θεωρώ ακαδημαϊκά δίκαιο και παιδαγωγικά αυτονόητο να δοθεί παράταση λειτουργίας του τμήματος λογιστικής πέραν της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου με ταυτόχρονη νομοθετική ρύθμιση βασιζόμενη στην παραπάνω θέση. Aυτονόητα θεωρούμε ότι βασικός πυλώνας της εξειδικευμένης εκπαίδευσής μας- καθώς και ετοιμότητάς μας να ενταχθούμε μετά την αποφοίτησή μας άμεσα στην αγορά εργασίας - είναι οι καθηγητές μας.

Δυστυχώς, με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη για την συνέχεια της ακαδημαϊκής δραστηριότητας των ίδιων καθηγητών. Ιδιαίτερα δε σε περίπτωση μεταφοράς της Σχολής στην Πάτρα. Επιπρόσθετα δε θα ήθελα να επισημάνω πως η παρακολούθηση και ολοκλήρωση των πτυχιακών μας εργασιών απαιτεί την ενίσχυση του εξειδικευμένου ακαδημαϊκού στελεχιακού δυναμικού προκειμένου να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης και αποτελεσματικότητας ως προς την ένταξη μας στην αγορά εργασίας. Δεν θα ήταν υπερβολή δε να αναδείξω το γεγονός πως η συνολική και ολοκληρωτική ένταξη αυτούσιας της σχολής λογιστικής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας θα ενισχύσει αυτόματα και την συνολική πλέον εικόνα του Ιδρύματος ως προς το παραπάνω αναφερόμενο πλαίσιο διείσδυσης στην αγορά εργασίας, καθιστώντας το μοναδικό ως προς την διάσταση αυτή.

Στη φωτογραφία οι υπογραφές φοιτητών του Τμήματος.