Τον άμεσο κίνδυνο οι ιδιωτικές απαιτήσεις των πολιτών και των συγγενών τους από τις γερμανικές αποζημιώσεις, να παραμείνουν εκτός του πλαισίου των διεκδικήσεων, κατά τη μεθαυριανή συζήτηση στην Βουλή, επισημαίνει σε μια δήλωση αγωνίας ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγόρος Μαρίνος Σκανδάμης.
Ειδικότερα, ο κ. Σκανδάμης επισημαίνει ότι «η συζήτηση στη Βουλή, μεθαύριο, Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, που μπορεί να καταλήξει σε εντολή στην κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων έχει αφενός μεγάλη εθνική σημασία, αφετέρου κινδύνους σε σχέση με το τι πραγματικά κατοχυρώνει μια τέτοια συζήτηση» και προσθέτει:
«Μεταξύ άλλων υπάρχει και ο άμεσος κίνδυνος να μείνουν έξω από το πλαίσιο διεκδικήσεων οι επανορθώσεις των θυμάτων του ναζισμού και των συγγενών τους, δηλαδή οι ιδιωτικές απαιτήσεις».
Και αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Σκανδάμης, γιατί «το πόρισμα των 97 σελίδων της διακομματικής επιτροπής "για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών" του έτους 2016 το οποίο θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο, έκρινε -σε μόλις 4 γραμμές- ότι ο προσδιορισμός των πολεμικών αποζημιώσεων των ιδιωτών «δεν είναι ευχερής» παρά δηλαδή το πλήθος των αγωγών και αποφάσεων που έχουν εκδοθεί προς αυτό».
Υπογραμμίζει, ακόμη, ο πρώην γενικός γραμματέας: «Και μάλιστα κόντρα στην απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης του 2012 που αν και έκρινε το θέμα της ετεροδικίας, αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα να διεκδικηθούν οι απαιτήσεις των θυμάτων μέσω του Ελληνικού Δημοσίου. Το οποίο είχε παρέμβει στη δίκη με απόφαση της -τότε- κυβέρνησης Παπανδρέου».
Η Ελληνική πολιτεία, σημειώνει ο κ. Σκανδάμης, δεν υπάρχει ερήμην του πολιτών και του λαού της, αλλά οφείλει οι όποιες διεκδικήσεις της να λάβουν υπόψη και τις απαιτήσεις αυτών που υπέστησαν τον φρικτότερο ανθρώπινο πόνο» και καταλήγει:
«Αλλιώς την Ελληνική γενοκτονία μπορεί να ακολουθήσει μια «γενοκτονία» της ιστορικής μνήμης».
Υπενθυμίζεται, ότι οι απαιτήσεις των ιδιωτών Ελλήνων θυμάτων και των οικογενειών-συγγενών τους κατά της Γερμανίας γνωστές και ως ΄΄Γερμανικές Αποζημιώσεις΄΄ είναι εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κατά το διεθνές δίκαιο οι απαιτήσεις τους για αποζημίωση δεν υπόκεινται σε παραγραφή.
Το ύψος των Γερμανικών οφειλών ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ευρώ, πλέον τόκων και μπορεί να τις διεκδικήσει το Ελληνικό Δημόσιο και οι ιδιώτες δικαιούχοι (και οι κληρονόμοι τους) που έχουν απαιτήσεις για αποζημίωση από εκτελέσεις, τραυματισμούς, αναπηρίες, βασανισμούς, εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, υλικές και άλλες ζημίες προς ΄Ελληνες πολίτες.
Κίνδυνος να χαθεί από τη Βουλή το δικαίωμα των θυμάτων του ναζισμού να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις
του Μαρίνου Σκανδάμη, δικηγόρου, πρώην γ. γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης
15|04|2019 | 20:32
Γνώμες