Πάτρα: Ο Δήμος μισθώνει χώρο για για τα αδέσποτα της πόλης

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας για τη μίσθωση χώρου για τη δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου για τα αδέσποτα της πόλης μας. Ξεκινάμε τις διαδικασίες, ύστερα από εκτεταμένη συζήτηση με τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας, ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για τα αδέσποτα και τους κατοίκους της πόλης μας.

Είναι ήδη σε ισχύ σύμβαση με κτηνίατρο της πόλης μας, ενώ προετοιμάζεται η επόμενη ώστε να συνεχιστούν οι στειρώσεις, η σήμανση και ο εμβολιασμός στα αδέσποτα.

Θυμίζουμε τις δράσεις που ανέλαβε ο Δήμος ύστερα από το κλείσιμο της Μέριμνας που έγινε με ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ύστερα από την απόφαση αυτή της Περιφέρειας - αρνητικότατη εξέλιξη - ο Δήμαρχος Πατρέων μαζί με τους υπολοίπους Δημάρχους της Αχαΐας επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Αλεξόπουλο, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει ο "Σταθμός". Η απάντηση από την Περιφέρεια ήταν αρνητική.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά και ενώ είχε αποφασιστεί σε κοινή σύσκεψη με τους Δημάρχους όλης της Αχαΐας η αναζήτηση χώρου για δημιουργία κάποιου καταφυγίου για τα αδέσποτα, και ενώ είχαν προϋπολογιστεί 100.000 ευρώ, δεν βρέθηκε κάποιος χώρος είτε δημοτικός είτε ιδιωτικός ώστε να αγοραστεί.

Στη συνέχεια ο Δήμος Πατρέων απευθύνθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο για να του παραχωρηθεί κάποιο δημόσιο οικόπεδο για να προχωρήσουμε στην κατάλληλη διαμόρφωση του. Η απάντηση από το Δασαρχείο και την Κτηματική Υπηρεσία ήταν αρνητική.

Στη συνέχεια και ενώ το πρόβλημα είχε οξυνθεί λόγω της εγκατάλειψης σκυλιών σε όλη την πόλη, προχωρήσαμε σε διαγωνισμό αξίας 70.000€ για τη στείρωση, εμβολιασμό, σήμανση και ιατρική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ο διαγωνισμός αυτός βγήκες άγονος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Στα μέσα του 2017 επαναλήφτηκε η διαδικασία με τα ίδια αποτελέσματα.

Το 2018 προχωρήσαμε σε σύμβαση με κτηνίατρο της πόλης αξίας 24.000 ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018. Το 2019 υπογράφηκε  νέα σύμβαση με κτηνίατρο της πόλης μας αξίας.

Στο διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου προγράμματος, προχωρήσαμε στη στείρωση, εμβολιασμό και σήμανση 100 περίπου αδέσποτων ζώων, με τη συνδρομή του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που παρείχε δωρεάν τις υπηρεσίες του, ενώ ο Δήμος Πατρέων κάλυψε τα έξοδα για τη διαμονή και σίτιση των εθελοντών κτηνιάτρων καθώς και τα αναλώσιμα ιατρικά φάρμακα και εργαλεία συνολικής αξίας 8.000 ευρώ.

Ο Δήμος ενισχύει τα σωματεία εθελοντών για τα αδέσποτα της πόλης μας παρέχοντας σκυλοτροφή.

Προχωράμε σε προμήθεια μηχανημάτων ανακύκλωσης, που τοποθετώντας ανακυκλώσιμα υλικά, από ειδική θυρίδα θα παρέχεται σκυλοτροφή.

Το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί –οριοθετηθεί χώρος στο Νότιο Πάρκο για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες σκύλων να αφήνουν τα σκυλιά να παίζουν και να μην υπάρχει αντιπαράθεση με άλλους περιπατητές του Πάρκου.

Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική καμπάνια σχετικά με τα αδέσποτα και την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Το προηγούμενο διάστημα τόσο στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου όσο και τον υπόλοιπο χρόνο στο Πάρκο Εκπαιδευτικών δράσεων, γίνονται εκπαιδευτικές δράσεις σε παιδιά σχολείου σχετικά με τα αδέσποτα ζώα και την ανάγκη υιοθεσίας σε αντίθεση με την αγορά από petshop.

 

Ταυτόχρονα το προηγούμενο διάστημα απευθυνθήκαμε τόσο στον υπουργό Εσωτερικών όσο και στον Υπουργό Περιβάλλοντος, διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού (επιστημονικού και φύλαξης) καθώς και χρηματοδότηση. Ο Δήμος Πατρέων δεν επιτρέπεται να προσλάβει προσωπικό λόγω των μνημονιακών νόμων και δεν έχει υπαλλήλους με ειδικότητες όπως αυτή του κτηνιάτρου.

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Δήμο μας χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση βάζει πολύ συγκεκριμένα όρια στο πόσο μπορούμε να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, γίνεται προσπάθεια από τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Το επόμενο διάστημα με την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, η Πάτρα θα αποκτήσει ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο Δημοτικό Κτηνιατρείο.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ