Nέα τροπολογία Ράμα για τις περιουσίες Eλλήνων στη Χειμάρρα

μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν και από την Αθήνα

Εξελίξεις στην υπόθεση των ελληνικών περιουσιών στην Χειμάρρα, καθώς μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν και από την Αθήνα, η κυβέρνηση Ράμα εξέδωσε την Πέμπτη νέα απόφαση που φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο ώστε σε πρώτη φάση τα μέλη της μειονότητας στο παραθαλάσσιο μέτωπο να έχουν δικαίωμα να πάρουν τίτλους για τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κυβέρνηση Ράμα εξαφάνισε από την εφημερίδα της κυβέρνησης την απόφαση 172 που οδηγούσε σε έμμεση δήμευση και απαλλοτρίωση τις περιουσίες και στην Χιμάρα αλλά εξέδωσε και μια κρίσιμη τροπολογία στην απόφαση 708 που μας επαναφέρει στην προ Φεβρουαρίου 2018 κατάσταση.

Τότε είχε εκδοθεί η απόφαση 138 που πάγωνε κάθε τίτλο ιδιοκτησίας στην παραθαλάσσια ζώνη σε βάθος έως και 1,5 χιλιομέτρου.

Τώρα τουλάχιστον νομικά δίνεται η δυνατότητα και η προτεραιότητα στους ιδιώτες έναντι του κράτους να εγγράψουν τις περιουσίες τους με όποιον τίτλο διαθέτουν.

Όμως, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι παλιοί τίτλοι προ του 1945 δεν γίνονταν εύκολα δεκτοί ενώ και στην περίπτωση της διανομής γης των πρώην κρατικών συνεταιρισμών από το 1991 και μετά σε μεγάλο αριθμό είχαν δοθεί άδειες χρήσης και όχι κανονικοί τίτλοι.

Βεβαίως παραμένει ο νόμος του 2015 με τον οποίο πρακτικά δίνεται η δυνατότητα στο κράτος να μεταφέρει είτε ιδιωτική περιουσία είτε κρατική περιουσία ακόμη κι αν είναι αμφισβητούμενη, σε άλλους ιδιωτικούς φορείς με πρόσχημα την τουριστική αξιοποίηση.

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης