Τούρκοι επιστήμονες υπέρ της Ελλάδας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Απρόσμενο σύμμαχο στα πρόσωπα Τούρκων επιστημόνων βρήκε η Ελλάδα όσον αφορά τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Hurriyet, η καθηγήτρια Ζεϊνέπ Αϊγκάν του Πανεπιστημίου Μιμάρ Σινάν και ο Ορχάν Σακίν, ειδικός στα οθωμανικά αρχεία μετά από έρευνα διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει το φιρμάνι του σουλτάνου Σελίμ Γ’ που επικαλέστηκε ο 7ος κόμης του Έλγιν -πρεσβευτής της χώρας του στην Υψηλή Πύλη στις αρχές του 1800- για να αποσπάσει τα γλυπτά.

Απεναντίας, λένε πως ο Βρετανός φέρεται να δωροδόκησε τοπικούς αξιωματούχους που τον άφησαν να αρπάξει ό,τι μπορούσε.

Οι Τούρκοι επιστήμονες λένε πως αυτό που έχει στη διάθεσή του το Βρετανικό Μουσείο είναι μια μεταγενέστερη μετάφραση στα Ιταλικά, μιας επιστολής από τον Καϊμακάμ Πασά Σεγίντ Αμπντουλάχ, αντικαταστάτη του Μεγάλου Βεζίρη Γιουσούφ Γιζά Πασά στην Κωνσταντινούπολη, με την οποία έδινε άδεια στον Έλγιν να φτιάξει εκμαγεία από τα γλυπτά, αλλά όχι να τα καταστρέψει.

«Όλα τα φιρμάνια ήταν γραμμένα σ’ ένα ειδικό βιβλίο. Το περιεχόμενό τους ήταν επίσης γραμμένο σ’ αυτό», είπε ο Σακίν, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των Βρετανών ότι η επιστολή αποτελούσε άδεια εξαγωγής των Μαρμάρων.« Πρώτα απ’ όλα, αυτό δεν ήταν φιρμάνι….Το φιρμάνι θα μπορούσε να υπογραφεί μόνο από τον Σουλτάνο, όχι από τον Πασά. Υπήρχε μόνο άδεια για επίσκεψη».

Το πόρισμα των τούρκων επιστημόνων θεωρείται ως πλεονέκτημα για την ελληνική πλευρά στην προσπάθεια διεκδίκησης των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.