Άρθρο «φωτιά» των βρετανικών Times: Χωματερές για εγκαταλελειμμένους πρόσφυγες τα ελληνικά νησιά

Οι πρόσφυγες είναι εγκαταλελειμμένοι σε βρώμικους ελληνικούς καταυλισμούς, γράφουν οι Τάιμς του Λονδίνου σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα τις συνθήκες διαβίωσής τους σε ελληνικά νησιά. 

«Τα ελληνικά νησιά έχουν μετατραπεί σε χωματερές για τους πρόσφυγες, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε να προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα», όπως αναφέρει οργάνωση διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπάρχουν περίπου 60.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων, περισσότεροι από 14.000 βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι σε καταυλισμούς προσφύγων σε πέντε νησιά του Αιγαίου, αφού έφθασαν παράνομα με πλοίο από την Τουρκία, γράφει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει:

«Πριν από τρία χρόνια, οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία με την Τουρκία για να φρενάρουν τη ροή προσφύγων μετά την άφιξη περισσότερων από ενός εκατομμυρίων στην Ευρώπη από το 2015 έως το 2016: ήταν η μεγαλύτερη μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Αυτό που κάποτε είχε ειπωθεί ως μία έκτακτη ανάγκη για πρόσφυγες, παραχώρησε τη θέση του σε αδικαιολόγητα επίπεδα ανθρώπινου πόνου», δηλώνει ο Εμανουέλ Γκούε, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. "Η Ε.Ε και οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να στερούν από τους ευάλωτους ανθρώπους την αξιοπρέπεια και την υγεία τους, σε μία προσπάθεια όπως φαίνεται να αποτρέψουν άλλους να έρθουν".

«Αν και η συμφωνία με την Τουρκία έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό ττων προσφύγων, αυτοί συνεχίζουν να έρχονται. Περίπου 33 χιλιάδες έφθασαν πέρυσι και μέχρι στιγμής φέτος είναι πέντε χιλιάδες», όπως ανέφεραν σε έκθεσή τους οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Πολλοί από τους 14 χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά ζουν κάτω από πλαστικές τέντες σε καταυλισμούς στη Σάμο που είναι γεμάτοι σκουπίδια και περιττώματα.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν δράση έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση εκκένωση όλων των ευάλωτων ανθρώπων ", αναφέρει η έκθεση.