Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι: Καθημερινότητα οι συμπλοκές και οι θάνατοι κρατουμένων

Περιστατικό επίθεσης από αλλοδαπό κρατούμενο σε δύο υπαρχιφύλακες στο κατάστημα κράτησης στη Λάρισα καταγγέλλει, με σημερινή ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Βία, δολοφονίες, συμπλοκές, ναρκωτικά και θάνατοι κρατουμένων. Αυτά αποτελούν το εβδομαδιαίο πλέον δελτίο συμβάντων των Ελληνικών Φυλακών και είναι η τραγική πραγματικότητα-ζούγκλα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως εργαζόμενοι, εντελώς εγκαταλελειμμένοι και παρατημένοι», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει το περιστατικό ξυλοδαρμού ενώ εύχεται περαστικά και γρήγορη ανάρρωση στους δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι, χθες το πρωί, «στο κατάστημα κράτησης Λάρισας, τη δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, δύο υπαρχιφύλακες, γρονθοκοπήθηκαν άγρια στο πρόσωπο και στο σώμα από αλλοδαπό κρατούμενο κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου και, αντί να επιστρέψουν στο σπίτι τους, όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι όταν σχολάνε από τη δουλειά τους, οδηγήθηκαν πρώτα στο νοσοκομείο».

Ακόμη, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι η βία, οι δολοφονίες, οι συμπλοκές, τα ναρκωτικά και οι θάνατοι κρατουμένων, αποτελούν το εβδομαδιαίο πλέον δελτίο συμβάντων των ελληνικών φυλακών.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δηλώνουν ότι στέκονται αλληλέγγυοι στο πλευρό όλων των εργαζομένων που πασχίζουν, μοχθούν μόνοι τους καθημερινά, κάτω από αντίξοες, επικίνδυνες και άθλιες συνθήκες εργασίας, ασκώντας εύορκα το καθήκον τους.

Όμως, το ίδιο αλληλέγγυοι δηλώνουν και για το σύνολο των κρατουμένων, που καθημερινά υφίστανται τη βία από συγκρατούμενούς τους, με αποτέλεσμα ο εργασιακός χώρος να έχει καταντήσει σε χώρο δοκιμασίας, τόσο για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όσο και για την πλειοψηφία των κρατουμένων.