Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου απέρριψε δωρεά για ηθικούς λόγους

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αρνήθηκε δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου του αμερικανού μαικήνα Σάκλερ, η οικογένεια του οποίου συνδέεται με την κρίση των οπιούχων που μαστίζει τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η οικογένεια Σάκλερ δημιούργησε την περιουσία της κυρίως από την Purdue Pharma, μια αμερικανική εταιρία μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο, και από ένα από τα εργαστήρια που κατηγορούνται ως υπεύθυνα για την υπερκατανάλωση οπιούχων φαρμάκων στις ΗΠΑ με το σκεύασμα OxyContin.

Εκπρόσωπος του Ταμείου Σάκλερ εξήγησε την μη αποδοχή της δωρεάς εκτιμώντας ότι «η διάδοση ισχυρισμών κατά των μελών της οικογένειας Σάκλερ» μπορεί να «εκτρέψει την Εθνική Πινακοθήκη από το σημαντικό έργο της» απορρίπτοντας κατηγορηματικά παράλληλα τις κατηγορίες κατά της οικογένειας.

Ο Ντέιβιντ Ρος, ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, είπε ότι «κατανοεί και στηρίζει την απόφαση να μην υλοποιηθεί η δωρεά αυτή τη στιγμή».

Η αμερικανίδα φωτογράφος Ναν Γκόλντινγκ εξέφρασε από τη μεριά της ικανοποίηση μιλώντας στην εφημερίδα Guardian για την απόφαση του μουσείου. Η ίδια έγινε εξαρτώμενη από το OxyContin και ακτιβίστρια κατά των συνταγογραφήσεων, και ευχήθηκε να υπάρξει ένα «ντόμινο συνεπειών» στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Σύμφωνα με την Guardian, η καλλιτέχνης είχε προειδοποιήσει ότι θα αρνείτο μια αναδρομική έκθεση του έργου της στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, αν το μουσείο αποδεχόταν τη δωρεά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα Σάκλερ κοσμεί πολλά μουσεία στις ΗΠΑ, στο Λονδίνο όπου το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου διαθέτει μια αυλή Σάκλερ, ή ακόμη το Παρίσι με την πτέρυγα Σάκλερ ανατολικών αρχαιοτήτων στο Λούβρο.