Βούτσης: Η ένταξη των μεταναστών συνδέεται με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η διαμόρφωση και η εφαρμογή μιας συνεκτικής, σύγχρονης, ανθρώπινης πολιτικής για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών «εγγράφεται ευθέως στα ζητούμενα, ως απάντηση στα μεγάλα προβλήματα, στα διακυβεύματα, για την υπόσταση, το μέλλον, την οντότητα και την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενόψει των ευρωεκλογών, κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα «Ενίσχυση των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Ενσωμάτωσης των Μεταναστών/Μεταναστριών στην Ελλάδα».

Οι ευρωπαϊκοί λαοί χρειάζεται να ενισχύσουν ένα νέο πολιτικό συσχετισμό σε όλα τα επίπεδα των εκλεγμένων οργάνων της Ε.Ε., που θα βοηθήσει στην εμπέδωση τέτοιων πολιτικών, «για να φύγουμε από το διχασμό, τον απομονωτισμό, την ανοχή της μη τήρησης των κανόνων, τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές, που απειλούν την περαιτέρω διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξήγησε ο κ. Βούτσης. Πρόσθεσε, πως αυτό θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μια νέα εποχή, σε μια αναλογική ανάληψη ευθυνών όλων των κρατών-μελών, τη θεσμική θωράκιση των κοινωνιών και μια μακροχρόνια πολιτική ένταξης για τα μεγαλύτερα κύματα των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση, επισήμανε ο κ. Βούτσης, παραμένει «θετικά στρατευμένη με όσους προωθούν τέτοιες πολιτικές».

«Οι ανοιχτές κοινωνίες είναι οι δημοκρατικές κοινωνίες, που δέχονται όλους τους ανθρώπους», ανέφερε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επίσης, υποστήριξε ότι η ψήφιση του νόμου για την ιθαγένεια, αποτέλεσε το πρώτο μέσο κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

Η εθνική στρατηγική για την ένταξη έχει ως στόχο μια χώρα, η οποία θα λειτουργεί για όλους, όχι για τους λίγους και προνομιούχους, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας. Αποτελεί μια διαδικασία, που παίρνει χρόνο: ξεκινάει με την κάλυψη των βασικών αναγκών των ανθρώπων και καταλήγει στην αναγνώριση της πολιτικής υπόστασης του καθένα, δηλαδή στη διασφάλιση των πολιτικών δικαιωμάτων του καθένα, που διαλέγει την Ελλάδα ως τόπο του. «Η μετανάστευση είναι ευκαιρία για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και όχι πρόβλημα», συμπλήρωσε ο κ. Κλάπας.

Η Πατρίτσια Μπουσολίνι, από τη γενική διεύθυνση του Κέντρου Κοινών Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε τη δραστηριότητα του Κέντρου, το οποίο έχει ως βασική αποστολή την αξιοποίηση πληροφοριών από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένων και είναι ανεξάρτητο από ιδιωτικά συμφέροντα, ανέλυσε η κ. Μπουσολίνι.

Η ημερίδα, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Κέντρου Κοινών Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Βουλή των Ελλήνων μέσω της Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για το πιλοτικό πρόγραμμα «Η επιστήμη συναντά τα κοινοβούλια/Η επιστήμη συναντά τις περιφέρειες», έχει ως στόχο την ισχυρή ανάμιξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και ενδιαφερόμενων φορέων στη χάραξη πολιτικής. Εστιάζει στα εξής θεματικά πεδία: πολιτική της Ε.Ε. για την ενσωμάτωση των μεταναστών, η ελληνική νομοθεσία περί κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, η ελληνική κοινωνία και ενσωμάτωση μεταναστών και η εφαρμογή πολιτικών και υλοποίηση δράσεων κοινωνικής ένταξης μεταναστών.

Στην ημερίδα συμμετέχουν ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, ανεξάρτητες αρχές και διεθνείς οργανισμοί, που ασχολούνται με τις μεταναστευτικές ροές.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ