Χιλή: Έξι πρώην στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας καταδικάστηκαν για τον φόνο του Καρμέλο Σορία

Έξι πρώην στελέχη της ασφάλειας του στρατιωτικού καθεστώτος της Χιλής καταδικάστηκαν την Τετάρτη από δικαστήριο στο Σαντιάγο για τον ρόλο τους στη δολοφονία ενός ισπανού διπλωμάτη, του Καρμέλο Σορία, επί των ημερών του Αουγκούστο Πινοτσέτ, το 1976.

Επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ως και έξι ετών σε αυτά τα έξι πρώην στελέχη της DINA, της πολιτικής αστυνομίας της δικτατορίας που έσπερνε τρόμο, ειδικά τα πρώτα χρόνια του καθεστώτος του Πινοτσέτ (1973-1990).

Ο Σορία, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας, εγκατέλειψε τη χώρα του για να σωθεί από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο και αυτοεξορίστηκε στη Χιλή το 1971.

Εργαζόταν για την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική (CEPAL), τεχνικό οργανισμό του ΟΗΕ με έδρα το Σαντιάγο, κι είχε χρησιμοποιήσει τη διπλωματική του ιδιότητα για να βοηθήσει αντιπάλους του καθεστώτος του Πινοτσέτ να βρουν καταφύγιο σε ξένες πρεσβείες στην πρωτεύουσα της Χιλής.

Όπως αναφέρεται στην ετυμηγορία, συνελήφθη τον Ιούνιο του 1976 από στελέχη της DINA και υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της βάρβαρης ανάκρισής του.

Μετά τον φόνο του καταβλήθηκαν προσπάθειες να συγκαλυφθεί από τους βασανιστές και δήμιους του, που παρουσίασαν τον θάνατό του ως συνέπεια τροχαίου δυστυχήματος.

Τέσσερα πρώην στελέχη της DINA καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ένας πρώην στρατιωτικός εισαγγελέας σε 600 ημέρες φυλάκιση για πλαστογραφία δημοσίων εγγράφων στο πλαίσιο της υπόθεσης.

Ένας έκτος κατηγορούμενος, στρατηγός εν αποστρατεία, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για ψευδομαρτυρία. Άλλοι τρεις κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν.

Διαβάστε επίσης