Η αποφασιστική κίνηση της Ιταλίας για τους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους

Ειδοποίηση να μην εμφανιστούν στα σχολεία τους εκτός κι αν έχουν κάνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια έλαβαν οι μαθητές στην Ιταλία. Εν μέσω μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς, τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Οι γονείς, όπως μεταδίδει το BBC, κινδυνεύουν με πρόστιμο 500 ευρώ αν στείλουν τα παιδιά τους ανεμβολίαστα στο σχολείο ενώ παιδιά κάτω των έξι ετών πιθανώς να κληθούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Βάσει του νόμου Λορεντσίν -που πήρε το όνομά του από την πρώην υπουργό Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν που τον πρότεινε- τα παιδιά πρέπει να έχουν κάνει μια σειρά υποχρεωτικών εμβολίων προτού πάνε σχολείο. Μεταξύ αυτών είναι το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς, της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς. Παιδιά έως έξι ετών μπορούν να αποκλειστούν από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία αν δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η διορία για την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων που να αποδεικνύουν ότι τα παιδιά έχουν εμβολιαστεί έληξε τη Δευτέρα. Πλέον σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Ιταλίας Τζούλια Γκρίλο ο κανόνας είναι απλός: «Χωρίς εμβόλια δεν έχει σχολείο».

Η νέα νομοθεσία υιοθετήθηκε για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στην Ιταλία, το οποίο σημείωνε πτώση τα τελευταία χρόνια και είχε φτάσει κάτω από το 80%, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να έχει στόχο το 95% προκειμένου να ισχύει η «ανοσία της αγέλης», κάτι που σημαίνει ότι έχει εμβολιαστεί αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ώστε να είναι απίθανη η εξάπλωση μιας ασθένειας και άρα να προστατεύονται και όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Όπως βρέφη που είναι ακόμα πολύ μικρά, ή άνθρωποι με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό.

Τη Δευτέρα οι ιταλικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για το ποσοστό εμβολιασμού το οποίο πλέον είναι πολύ κοντά στο 95% για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2015.

Τον περασμένο μήνα, ένα 8χρονο παιδί που ανάρρωνε από καρκίνο δεν κατάφερε να πάει στο σχολείο του, στη Ρώμη, λόγω του αδύναμου ανοσοποιητικού του. Το παιδί είχε επί μήνες λάβει θεραπεία για λευχαιμία, αλλά υπήρχε φόβος να κολλήσει κάτι στο σχολείο του λόγω του μεγάλου ποσοστού των μαθητών που δεν είχαν εμβολιαστεί- εκ των οποίων πολλά ήταν στην τάξη του.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ