Αναστάτωση από συνεχείς δονήσεις στο οροπέδιο Ασκύφου στα Σφακιά

Ένα φαινόμενο που ξεκίνησε να παρατηρείται την εβδομάδα αμέσως μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις της 24-25 Φεβρουαρίου και συνεχίζεται έχει προκαλέσει τις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων στο οροπέδιο του Ασκύφου, αλλά και στις περιοχές της Ίμπρου και της Κράπης του Δήμου Σφακίων. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων γίνονται αισθητές συνεχείς δονήσεις, ακόμη και 3-4 φορές την ημέρα, οι οποίες κάποιες φορές συνοδεύονται από ένα βουητό.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών επισκέφθηκαν την περιοχή και διευκρίνησαν πως οι δονήσεις αυτές δεν οφείλονται σε σεισμούς, όπως διαβεβαίωσαν και τον Δήμαρχο Σφακίων Γιάννη Ζερβό.

Σύμφωνα με το Flashnews.gr, οι γεωλόγοι απέδωσαν το φαινόμενο στο ότι η τεράστια συσσώρευση νερών σε υπόγειες σπηλαιώσεις δημιουργεί πιέσεις στο υπέδαφος οι οποίες γίνονται αντιληπτές με την μορφή δονήσεων η και υπόκωφων θορύβων.

Οι επιστήμονες ήταν καθησυχαστικοί τονίζοντας πως σταδιακά τα νερά θα βρουν διεξόδους και το φαινόμενο θα εκτονωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.