Αντετοκούνμπο: Υπήρχαν στιγμές που στην Ελλάδα μου έλεγαν ότι δεν είμαι Έλληνας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε για τις νιγηριανές ρίζες του, την «κληρονομιά» των γονιών του και τις σχέσεις του με τη Νιγηρία σε συνέντευξη που παραχώρησε στο theundefeated.com.

«Προφανώς η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει από που κατάγομαι. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μητέρα μου και ο πατέρας μου προέρχονται από την Ελλάδα όμως όχι. Οι  δυο γονείς μου είναι μαύροι. Αμφότεροι κατάγονται από τη Νιγηρία. Μεγάλωσα σε νιγηριανό σπίτι. Γεννήθηκα στην Ελλάδα, πήγα σχολείο στην Ελλάδα όμως στο τέλος της ημέρας, όταν επέστρεφα σπίτι, δεν υπήρχε ελληνική αλλά νιγηριανή κουλτούρα. Έχει να κάνει με την πειθαρχία, τον σεβασμό στους προγόνους και τις αρχές. Στη Νιγηρία υπάρχουν 250 διάλεκτοι, ο μπαμπάς και η μαμά μου δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα».

Η κουβέντα πήγε στον Χακίμ Ολάζουον, ο οποίος έχει αποκαλύψει ότι προέρχεται από την ίδια φυλή με τον Αντετοκούνμπο. «Γνωρίζω από το επώνυμό του ότι καταγόμαστε από την ίδια φυλή, την Yoruba. Το επώνυμό του γράφεται Adetokunbo που σημαίνει "το στέμμα που επιστρέφει από τις θάλασσες". Είμαι σίγουρος ότι οι Νιγηριανοί είναι πολύ υπερήφανοι γι' αυτόν, ειδικά με τον τρόπο που κυριαρχεί στη λίγκα. Έχει πετύχει τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» εξήγησε ο βετεράνος σέντερ και δις πρωταθλητής στο ΝΒΑ με τους Χιούστον Ρόκετς.

Ο λόγος ξανά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Θέλω να επισκεφτώ τη Νιγηρία και να δω από που προέρχεται η οικογένειά μου, που μεγάλωσε η μητέρα μου, να δω την οικογένειά μου, να δω τον τόπο του πατέρα μου. Είναι πολύ σημαντικό. Ελπίζω τα παιδιά μου κάνουν το ίδιο για μένα. Προφανώς θα κάνω παιδιά που θα μεγαλώσουν στις ΗΠΑ όμως μια μέρα θέλω να γυρίσουν (στην Ελλάδα) και να επισκεφτούν το μέρος που μεγάλωσα, το γήπεδο μπάσκετ όπου έπαιξα για πρώτη φορά».

Όσον αφορά την απόκτηση του νιγηριανού διαβατηρίου, είπε: «Είναι πολύ σημαντικό. Είναι μέρος της "ταυτότητάς" μου. Οι δυο γονείς μου είναι Νιγηριανοί και ήθελαν να το αποκτήσω. Ήθελα να το αποκτήσω και το πήρα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους οποίους λέω ότι είμαι Αφρικανός. Δεν είμαι μόνο "Greek Freak". Δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο κόσμος για το επώνυμό μου. Υπήρχαν στιγμές που ήμουν στην Ελλάδα και μου έλεγαν "δεν είσαι Έλληνας, είσαι Νιγηριανός επειδή είσαι μαύρος". Συνέβη βέβαια και το αντίθετο, όταν ο κόσμος μου έλεγε "δεν είσαι Αφρικανός, είσαι Έλληνας, είσαι ο Greek Freak". Δεν με ενδιαφέρει! Κατά βάθος ξέρω ποιος είμαι και από που προέρχομαι. Αυτό έχει σημασία για εμένα».

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης