Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Λούλα ζητά να του επιτραπεί να παραστεί στην κηδεία του εγγονού του

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης, ζήτησε σήμερα να του επιτραπεί να παραστεί στην κηδεία του εγγονού του, όπως ανακοίνωσε το κόμμα του.

«Ο πρόεδρος Λούλα έχασε τον εγγονό του σήμερα. Ο Αρτούρ ήταν επτά ετών και υπέκυψε από μηνιγγίτιδα. Κουράγιο, πρόεδρε, είμαστε στο πλευρό σου», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Κόμματος των Εργατών (PT), Γκλέισι Χόφμαν.

Ένας εκπρόσωπος του κόμματος επιβεβαίωσε ότι οι δικηγόροι του πρώην προέδρου θα ζητήσουν να του δοθεί άδεια για να παραστεί στην κηδεία του Αρτούρ Αραούζο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Σάο Πάουλο. Το αγοράκι, γιος του Σάντρο Λουίς Λούλα ντα Σίλβα, είχε επισκεφθεί δύο φορές τον παππού του στη φυλακή της Κουριτίμπα.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο.

Οι δικηγόροι του Λούλα επικαλούνται έναν νόμο με βάση τον οποίο οι κρατούμενοι μπορούν να αποφυλακιστούν προσωρινά, στην περίπτωση θανάτου ή βαριάς ασθένειας κάποιου μέλους της οικογένειάς τους. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος δεν μπόρεσε να παραστεί στην κηδεία του αδελφού του, Βάβα, ο οποίος πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 79 ετών στα τέλη Ιανουαρίου. Ένας δικαστής απέρριψε το αίτημά του και όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση και του έδωσε την έγκριση, ήταν πλέον πολύ αργά, αφού η κηδεία είχε ήδη γίνει.

«Δεν με άφησαν να αποχαιρετήσω τον Βάβα από καθαρή κακία», αντέδρασε τότε ο Λούλα.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία είχε εισηγηθεί να μην επιτραπεί η προσωρινή αποφυλάκιση του Λούλα, με το σκεπτικό ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να εγγυηθεί την ασφάλειά του.

Ο 73χρονος Λούλα έχει καταδικαστεί δύο φορές (αρχικά σε ποινή 12 ετών και 1 μήνα και κατόπιν σε 12 έτη και 11 μήνες) για δύο υποθέσεις διαφθοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης