Στην άμεση αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη προκειμένου να μην «τρέχουν» παράλληλα δύο διαδικασίες για την πτώχευση των φυσικών προσώπων, δεσμεύεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπήρξε χθες με τις τράπεζες και υπό το βάρος της έντονης κριτικής που ασκείται από την Κομισιόν για το νέο πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας. Η κριτική της Κομισιόν εστιάζεται στον κίνδυνο δημιουργίας στη χώρα μας κουλτούρας αθέτησης πληρωμών, ενώ σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται και για τις επιπτώσεις που θα έχει στους ισολογισμούς των τραπεζών το διευρυμένο πλαίσιο προστασίας για την α΄ κατοικία που συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες.
Στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη και του υφυπουργού Επικρατείας κ. Λιάκου, τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Καλαντώνη και κ. Απαλαγάκη και στελέχη των νομικών υπηρεσιών των δύο πλευρών, έγιναν οι τελικές διορθώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου, με στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις των θεσμών και το νομοσχέδιο να αποσπάσει την έγκρισή τους. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να υπάρξει άτυπο μορατόριουμ για ένα μήνα, δηλαδή για τον Μάρτιο, στους πλειστηριασμούς ακινήτων όσων οφειλετών πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για να ενταχθούν στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Η πλατφόρμα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει τον Απρίλιο, ενώ τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν, δηλαδή η αξία του ακινήτου (έως 250.000 ευρώ), το ύψος της οφειλής 130.000 ευρώ ανά τράπεζα και τα περιουσιακά κριτήρια δεν έχουν αλλάξει. Κατά πληροφορίες, οι τράπεζες προκειμένου να συμφωνήσουν στα κριτήρια αυτά, τα οποία και σύμφωνα με την κριτική της Κομισιόν διευρύνουν κατά πολύ την περίμετρο του δανείου, αξίωσαν η χορήγηση της επιδότησης να γίνεται μέσω πλατφόρμας χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και την ταχεία αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη, έτσι ώστε όλες οι αιτήσεις για την πτώχευση των φυσικών προσώπων να εξετάζονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Οπως, πάντως, εκτιμά η Κομισιόν το πεδίο εφαρμογής του νέου προστατευτικού πλαισίου είναι διευρυμένο, καθώς καλύπτει και τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση την α΄ κατοικία. Εως την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη δημιουργεί ένα πρόσθετο καθεστώς προστασίας που θα εφαρμόζεται παράλληλα. Επιπλέον, θα απαιτήσει από τις τράπεζες να αποδεχθούν υποχρεωτικά προκαθορισμένες αναδιαρθρώσεις χρεών για μια μεγάλη ομάδα επιλέξιμων δανειοληπτών, ανεξάρτητα από τις μεμονωμένες οικονομικές τους συνθήκες και την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής τους και δεν συνοδεύεται με αξιολόγηση για τις επιπτώσεις που θα έχει π.χ. σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Πρόσθετες διευκρινίσεις απαιτούνται και σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές πτυχές.
Η πρόταση, όπως παρατηρεί η Κομισιόν, δεν απευθύνεται επαρκώς στους πιο ευάλωτους οφειλέτες. Τα προτεινόμενα όρια για τα κριτήρια του εισοδήματος και της περιουσίας πρέπει να παρακολουθούνται και να επικαιροποιούνται συχνά, ενώ οι οφειλέτες πρέπει να αξιολογούνται σε ετήσια βάση ως προς την επιλεξιμότητά τους. Η επιδότηση πρέπει να λάβει επίσης την έγκριση της DGComp.