Ο μύθος της λεηλασίας

του παντελη μπουκαλα

Τα μυστήρια του Διαδικτύου: Πληκτρολογώ το ζευγάρι «ΠΑΣΟΚ + διεύρυνση» και το ψαχτήρι ανασύρει από το χρονοντούλαπο ένα χαριτωμένο ειδησάριο με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2004. Δεκαπέντε χρόνια πριν δηλαδή, δυο - τρεις μέρες μετά το θαύμα του ενός εκατομμυρίου ψήφων υπέρ του τρίτου ηγεμονικού βλαστού της οικογένειας Παπανδρέου: «Το κάλεσμα του Γ. Α. Παπανδρέου στις φιλελεύθερες δυνάμεις αποτέλεσε το επιστέγασμα έντονου παρασκηνίου, με στόχο να πάρει σάρκα και οστά ο τρίτος πολιτικός στόχος του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – μετά τη ρήξη και την ανατροπή: η αμφίπλευρη διεύρυνση. Οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Μάνο και τον κ. Ανδριανόπουλο να συζητούν ως δίδυμο με τη Μαυρομιχάλη. Επιβεβαιώνεται ακόμα ότι η διεύρυνση προς τα δεξιά ήταν εν μέρει και αποτέλεσμα προτροπής του Μίμη Ανδρουλάκη, που βρισκόταν εδώ και ημέρες σε συνεχή επαφή με τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι γνωστό ότι στελέχη όπως η Μ. Δαμανάκη, ο Π. Κουναλάκης και ο Π. Σκοτινιώτης είχαν έρθει ήδη σε συμφωνία. Ενδεικτική εξάλλου ήταν η δήλωση του Κ. Λαλιώτη: “Στο παρελθόν, πάντα με δική μας πρωτοβουλία, υπήρξαν αμφίπλευρες διευρύνσεις”».

Για να πω τη μαύρη αλήθεια, είχα ξεχάσει ότι ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου είχε θέσει ως στόχο «τη ρήξη και την ανατροπή». Την ταυτόχρονη μεταγραφή δεξιών οπισθοφυλάκων, πάντως, και κεντροαριστερών χαφ (δύο κόφτες, ένας επιτελικός και κάποιοι παγκίτες) τη θυμάμαι ακόμα. Οπως θυμάμαι και τους απίστευτους ύμνους φιλοπασοκικών εφημερίδων που παρουσίαζαν τον υιό σαν μεσσία μεσσιανικότερο και του μυθικού πατέρα του, του Ανδρέα. Είναι μυθοπλαστικό αλλά και μυθοφάγο κόμμα το ΠΑΣΟΚ: «Αλλαγή», «στις δεκαοχτώ σοσιαλισμός», «ο λαός στην εξουσία», «εκσυγχρονισμός», «ένα εκατομμύριο ψήφοι», «ρήξη και ανατροπή», «Ελιά», «ΔΗΣΥ», «ΚΙΝΑΛ», ιδού τα ονόματα μερικών μύθων. Και τον κορυφαίο θώκο του άλλωστε, της προεδρίας, τον προσφέρει συνήθως με μοναδικό κριτήριο τη συνεπωνυμία με κάποιον ιδρυτικό μύθο.

Και η «αμφίπλευρη διεύρυνση» όρος της πράσινης μυθολογίας είναι. Ετσι αποκαλούσαν τότε την πρακτική που τώρα η κ. Φώφη Γεννηματά τη χαρακτηρίζει «λεηλασία». Θα ακούει την πρόεδρό του να ηθικολογεί ο κ. Λαλιώτης, ο μετρ των διευρύνσεων (ίσως την έμαθε στην Οδοντιατρική τη μαστορική αυτή, στην Ενδοδοντία συγκεκριμένα), και θα καγχάζει. Μα «λεηλασία» η τέχνη της ανάγκης; Η διαχρονική στρατηγική της κομματικής ανάπτυξης; «Λεηλασία» η ίδια η φυσική ιστορία της πολιτικής; Και να ηθικολογεί ποιος; Το ΠΑΣΟΚ;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης