Ριάντ: Για πρώτη φορά γυναίκα πρέσβειρα στις ΗΠΑ

Η Σαουδική Αραβία διόρισε χθες Σάββατο για πρώτη φορά μία γυναίκα πρεσβευτή της χώρας στις ΗΠΑ, την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων διέρχονται κρίση εξαιτίας της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η πριγκίπισσα Ρίμα μπιντ Μπάνταρ θα αντικαταστήσει τον πρίγκιπα Χάλιντ μπιν Σαλμάν, τον μικρότερο αδελφό του ισχυρού πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τόσο σημαντικό πόστο της σαουδαραβικής διπλωματίας.

Η πριγκίπισσα Ρίμα είναι κόρη του πρίγκιπα Μπάνταρ μπιν Σουλτάν, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής στις ΗΠΑ από το 1983 ως το 2005. Χάρη στη θέση του πατέρα της η πριγκίπισσα Ρίμα πέρασε μέρος της παιδικής της ηλικίας στην Ουάσινγκτον, ενώ σπούδασε στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Από το 2005 όταν επέστρεψε στο Ριάντ η πριγκίπισσα Ρίμα εργάστηκε στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θεωρείται υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ πιο πρόσφατα είχε εργαστεί στον τομέα Άθλησης του βασιλείου, όπου προώθησε τη συμμετοχή των γυναικών στα σπορ.

«Η πριγκίπισσα Ρίμα θα είναι η πρώτη πρεσβεύτρια στην Ιστορία της Σαουδικής Αραβίας», έγραψε στο Twitter ο Άλι Σιχάμπι ιδρυτής του Arabia Foundation, ενός φιλοσαουδαραβικού ιδρύματος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρόκειται για «ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ενσωμάτωσης των γυναικών στην κυβέρνηση και την αγορά εργασίας».

Ο διορισμός της πριγκίπισσας Ρίμα γίνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας είναι τεταμένες μετά τη δολοφονία του Κασόγκι τον Οκτώβριο στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Η υπόθεση έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που θέλει να διατηρήσει τις καλές της σχέσεις με το Ριάντ. Ωστόσο η αμερικανική Γερουσία θεωρεί τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβία «υπεύθυνο» για τον φόνο του δημοσιογράφου, κάτι που το Ριάντ διαψεύδει κατηγορηματικά.

«Ο διορισμός μίας νέας πρεσβεύτριας αποτελεί απόπειρα του Ριάντ να δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον και να ξεχαστεί η υπόθεση Κασόγκι, παρόλο που αυτή η κίνηση δεν θα πιάσει, τουλάχιστον με το Κογκρέσο», εκτίμησε ο Κρίστιαν Ούλριχσεν, ερευνητής του ινστιτούτου Μπέικερ στο πανεπιστήμιο Ράις των ΗΠΑ.

Αντίστοιχα η προαγωγή του πρίγκιπα Χάλιντ μπιν Σαλμάν, πρώην πιλότου πολεμικών αεροσκαφών, συγκεντρώνει περαιτέρω την εξουσία σε ένα κομμάτι της βασιλικής οικογένειας μετά την ουσιαστική ανάληψη της εξουσίας από τον αδελφό του, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο πρίγκιπας Χάλιντ ήταν πρεσβευτής στις ΗΠΑ για λιγότερο από δύο χρόνια. Τον τελευταίο καιρό δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις όταν διέψευσε ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο, προτού τελικά οι αρχές της χώρας του το παραδεχθούν.