Salvator Mundi: Ο Ντα Βίντσι των 450 εκατομμυρίων ίσως είναι ψεύτικος

Κάποιος συλλέκτης -προφανώς πάρα πολύ πλούσιος- έδωσε 450 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τον πίνακα Salvator Mundi, έναν από τους γνωστότερους πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Καλά έκανε, αφού το ήθελε και μπορούσε. Δεν είναι βέβαιο, όμως, το πώς αισθάνθηκε όταν έμαθε ότι ο πίνακας τελικά μπορεί και να μην είναι αυθεντικός…

Ο Salvator Mundi είχε χαρακτηριστεί ως «ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του Λεονάρντο», όταν πουλήθηκε για το ποσό ρεκόρ των 450 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017. Μήνες αργότερα, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπιακύρωσε ξαφνικά την προγραμματισμένη αποκάλυψή του πίνακα, ενώ η αυθεντικότητα του «Σωτήρα του κόσμου» αμφισβητείται τώρα και από ειδήμονες του Λούβρου του Παρισιού, ενώ παραμένει άγνωστο εάν ο πίνακας θα περιληφθεί στη μεγάλη έκθεση «Leonardo».

Ο ιστορικός τέχνης Ζακ Φρανκ είπε στη Sunday Telegraph ότι πολιτικοί και στελέχη του Λούβρου «γνωρίζουν ότι ο Salvator Mundi δεν είναι του Λεονάρντο». Ο Φρανκ έχει γράψει επιστολή στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να τον προειδοποιήσει να μην συμπεριληφθεί ο εν λόγω πίνακας στην έκθεση Leonardo του Λούβρου, αναφέροντας ότι είναι ψεύτικος και αν συμπεριληφθεί στα εκθέματα θα ήταν «σκανδαλώδες».

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Λούβρου είπε στη MailOnline: «Το Μουσείο του Λούβρου ζήτησε τον πίνακα Salvator Mundi και επιθυμεί να τον παρουσιάσει στην έκθεση του Οκτωβρίου. Περιμένουμε την απάντηση του ιδιοκτήτη. Ο Ζακ Φρανκ ήταν μέρος των μελετητών που είχαμε συμβουλευτεί πριν από 7 ή 8 χρόνια για την αποκατάσταση της Αγίας Άννας. Δεν εργάζεται επί του παρόντος στην έκθεση Leonardo da Vinci και ποτέ δεν ήταν επιμελητής του Λούβρου. Η άποψή του είναι προσωπική, όχι η άποψη του Μουσείου».

Christie's

Η εμφάνιση του πίνακα φαίνεται ότι άλλαξε μεταξύ του 2011 που παρουσιάστηκε και του πλειστηριασμού του έξι χρόνια αργότερα, προκαλώντας πολλά ερωτήματα για την αποκατάσταση του. Ο ερευνητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Μάθιου Λάντρους είπε ότι το έργο τέχνης έχει πιθανώς ζωγραφιστεί από το βοηθό του Ντα Βίντσι, Μπερναντίνο Λουίνι.

Λέγεται ότι ιδιοκτήτης του πίνακα είναι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και μάλιστα η ταυτότητα του πρίγκιπα δεν έγινε γνωστή στον οίκο δημοπρασιών παρά την ημέρα της πώλησης. Ο καθηγητής Μάρτιν Κεμπ, ο οποίος έχει εξειδίκευση στον Ντα Βίντσι και βοήθησε στην πιστοποίηση του Salvator Mundi πριν από μια δεκαετία, είπε στους Times: «Κανείς εκτός από το παλάτι της Σαουδικής Αραβίας δεν ξέρει πού είναι το έργο».

Το πιο ακριβό Fake της ιστορίας;

Ο «Σωτήρας του Κόσμου» πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκε είτε στο Μιλάνο το 1490, ενώ ο Ντα Βίντσι εργαζόταν ήδη πάνω στον Μυστικό Δείπνο, ή στη Φλωρεντία μετά το 1500, ενώ δημιουργούσε τη Μονά Λίζα. Εικονίζει το Χριστό με σηκωμένο το δεξί χέρι σε σχήμα ευλογίας και με το άλλο να κρατά μια σφαίρα. Ο πίνακας είχε πωληθεί το 1958 έναντι 50 λιρών σε μία δημοπρασία στο Λονδίνο, καθώς αποδιδόταν σε ζωγράφο της σχολής Ντα Βίντσι κι όχι στον ίδιο τον καλλιτέχνη. Το 2013 τον αγοράζει ο βασιλιάς των εμπόρων έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ για 80 εκατ.και το ίδιος έτος, το πουλά προς 127,5 εκ. δολάρια στον δισεκατομμυριούχο, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος τελικά τον έβγαλε στο σφυρί μέσω του οίκου Christie’s το 2017. 

Διαβάστε επίσης