Ποια είναι η Κατερίνα Ντούσκα που πάει Eurovision

Όσοι παρακολούθησαν τη συναυλία του Άλμπιν Λι Μελντώ  ή του τζαζίστα Πέτρου Κλαμπάνη το φθινόπωρο στο Μέγαρο εντυπωσιάστηκαν από τη βραχνή φωνή της νεαρής Κατερίνας Ντούσκα. Μια φωνή από τη νέα γενιά των Ελληνίδων ερμηνευτριών που επελέγη να εκπροσωπήσει την Ελλάδαστη φετινή, 64η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2019, η οποία θα διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ από τις 14 έως και τις 19 Μαΐου 2019.

Το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής της και το σύγχρονο μουσικό ρεύμα που εκπροσωπεί είναι τα πιο ισχυρά ατού της. 

 

 

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο γαλλόφωνο Μόντρεαλ του Καναδά με Έλληνες γονείς,  η Κατερίνα σπούδασε κλασσική κιθάρα στη μουσική ακαδημία και τραγούδησε με την καθοδήγηση της διακεκριμένης δασκάλας φωνητικής, Ελένης Μελισσίδη, που την εξέθεσε στον κόσμο της κλασσικής μουσικής. Σπούδασε και ερμήνευσε arias και lieder των Verdi, Mozart και Schubert, καθώς και πιο μοντέρνο ρεπερτόριο, όμως τελικά την κέρδισαν πιο σύγχρονες επιρροές.

Άρχισε να πειραματίζεται με τη σύνθεση όταν, έφηβη πια, μετακόμισε με την οικογένειά της στην Ελλάδα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας για να συνειδητοποιήσει ότι η μουσική ήταν αυτό που πραγματικά ήθελε να ακολουθήσει και πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό κοινό το 2013, μέσα από την επιτυχία του “One In A Million”. Τον Σεπτέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο “EMBODIMENT”, σε δικούς της στίχους και μουσική.

Πολλές φορές έχει πει ότι στην Ελλάδα μένει από επιλογή και είναι ο τόπος που επέλεξε να κάνει καριέρα. Σε δύσκολες συνθήκες διαλέγει αυτό που την εκφράζει και απεχθάνεται τις ταμπέλες καθώς πιστεύει ότι η μουσική δεν έχει όρια. 

Καλλιτέχνις χαμηλού προφίλ η Κατερίνα Ντούσκα  αισθάνεται ευνοημένη από την μέχρι σήμερα καριέρα της και τα βήματα που έχει κάνει. Παρόλο που σπούδασε νομική δεν έχει ποτέ φανταστεί τον εαυτό της να κάνει δουλειά γραφείου. Η περιπέτεια της μουσικής είναι αυτή που την κάνει να εκφράζεται και να προχωρεί προσωπικά και επαγγελματικά.

Η Κατερίνα λατρεύει την ποπ μουσική και πιστεύει ότι στην Ελλάδα η έννοια της ποπ είναι μια ιστορία παρεξηγήσεων. Στο πρώτο της άλμπουμ στο "Embodiment" πολλοί έσπευσαν να παρατηρήσουν την ιδιαίτερη φωνή της και μερικοί μάλιστα έγραψαν ότι η φωνή της μοιάζει με της Amy Winehouse. Η βραχνή ιδιαίτερη, ζεστή φωνή της, με τη χαρακτηριστική soulful χροιά, την έκανε με το «καλημέρα» αναγνωρίσιμη στον κόσμο της ελληνικής μουσικής. Ο Διονύσης Σαββόπουλος στο Άλσος την παρουσίασε σαν μια από τις πιο ελπιδοφόρες περιπτώσεις του ελληνικού τραγουδιού.

«Είναι επίσημο! Θα εκπροσωπήσω την Ελλάδα στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision. Είναι τεράστια η τιμή και η χαρά μου! Πάμε γερά!» έγραψε μόλις έμαθε τα νέα της επιλογής της στο Instagram.  

Η Ομάδα Εργασίας της ΕΡΤ λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιστορία της Eurovision και της συμμετοχής της ΕΡΤ σ’ αυτήν όπως και τον διεθνή χαρακτήρα του μουσικού αυτού τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού διαγωνισμού υψηλών προδιαγραφών και ανταγωνισμού, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της Κατερίνας Ντούσκα, θεωρώντας ότι η Κατερίνα Ντούσκα είναι ερμηνεύτρια με ιδιαίτερο ηχόχρωμα, το οποίο αναδεικνύεται από τις συνθέσεις και τους στίχους που η ίδια υπογράφει. Εκπροσωπεί, επίσης, ένα σύγχρονο μουσικό ρεύμα που δεν αναπαράγει βιομηχανικά στερεότυπα. Αντίθετα, αφομοιώνει, με προσωπικό τρόπο, τις επιδράσεις των διαφορετικών κοινωνιών, στις οποίες μεγάλωσε και διακρίνεται.

Τις βραδιές των δύο Ημιτελικών και του Τελικού θα περιγράψουν για την ΕΡΤ η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Διαβάστε επίσης