«Ισχυρό μήνυμα της Βουλής για τη Δημοκρατία και για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα»

Για «ισχυρό μήνυμα της Βουλής για τη Δημοκρατία και για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα» έκανε λόγο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφερόμενη στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όπως είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα, «με συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν βασικά άρθρα για την αποκατάσταση της τιμής και της εμπιστοσύνης του πολιτικού κόσμου, όπως το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, για τη βουλευτική ασυλία, για τις Ανεξάρτητες Αρχές, την αποδέσμευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, και ταυτόχρονα περάσανε οι προτάσεις με το προοδευτικό πρόσημο για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και τα κοινωνικά δικαιώματα».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη δημιουργίας ισχυρού προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά, σημειώνοντας ότι η σχετική συζήτηση δεν θα πρέπει να εξαντληθεί στα πρόσωπα, καθώς «στο βάθος όλης αυτής της διαδικασίας είναι οι τεκτονικές αλλαγές που γίνονται στην κοινωνία».

Σχολιάζοντας την αρνητική στάση του ΚΙΝΑΛ έναντι αυτής της προοπτικής, είπε ότι σε αυτό το κόμμα κυριαρχεί μια αντίληψη κεντροδεξιάς συμπόρευσης και επισήμανε ότι «όταν βγαίνει επίσημα και λέει ότι στόχος του είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό πολιτικά σημαίνει στρατηγική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου μίλησε και για «διαλυτικά φαινόμενα» που παρατηρούνται σε κόμματα του κεντροαριστερού χώρου, γεγονός που το απέδωσε στο ότι «δεν ανταποκρίνονται στις επιταγές των κοινωνικών αναγκών και της ανάγκης του σήμερα», ενώ αντίθετα, όπως είπε, ενισχύονται οι τάσεις συσπείρωσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ από τμήματα του εκσυγχρονιστικού χώρου και από την ανανεωτική αριστερά.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ