Πάτρα: «ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΙΝΑ: τοπική δράση για παγκόσμιους στόχους» - Μεταξύ των ομιλητών ο Πέτρος Κόκκαλης

σημερα η εκδηλωση

Σήμερα Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00–20:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, η ομάδα Commoners Code the City διοργανώνει την ανοιχτή εκδήλωση και συζήτηση με θέμα: «ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΙΝΑ: τοπική δράση για παγκόσμιους στόχους»

Τι είναι τα Κοινά; Γιατί είναι απαραίτητη η συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου; Πώς μεταφράζονται σε τοπικό επίπεδο οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έχουν ορίσει τα Ηνωμένα Έθνη ενόψει 2030 και πώς επηρεάζουν την αναπτυξιακή ατζέντα της Ελλάδας; Ποιές συμμετοχικές μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο και τί προκλήσεις αντιμετωπίζουν; Τί δράσεις μπορούμε να αναλάβουμε σε τοπικό επίπεδο ώστε να συν-διαμορφώσουμε Αστικά Κοινά εκεί που κληρονομήσαμε αστικά κενά; Διακεκριμένοι ομιλητές από φορείς έρευνας και κοινωνικής δράσης όπως το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο GROW Observatory, η Place Identity Clusters και η Οργάνωση Γη, αλλά και τοπικές πρωτοβουλίες όπως το Φαντάσου την Πόλη: Πάτρα 2014 και οι Commoners code the city θα παρουσιάσουν νέα εργαλεία, στρατηγικές συμμετοχικού σχεδιασμού και καινοτόμες λύσεις που εστιάζουν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και επαναπροσδιορίζουν την έννοια της ανάπτυξης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο με γνώμονα την αειφορία. Στοιχεία επικοινωνίας: Αλεξάνδρα Τηλιγάδη Τηλ. +30 697 1821 507 Email: [email protected]  

ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΙΝΑ To πρόγραμμα "Αστικά Κοινά" από την ομάδα Commoners code the city είναι ένα αστικό παιχνίδι συμμετοχικού σχεδιασμού που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα βασισμένο στην πεποίθηση πως πρέπει να δώσουμε λόγο στους ανθρώπους για την αστική ανάπτυξη του περιβάλλοντος που ζούνε. Μέσα από την αφήγηση ιστοριών για τη γειτονιά, τη μεθοδολογία του συμμετοχικού σχεδιασμού, και φυσικά το παιχνίδι θα σχηματιστεί από τους πολίτες ο άυλος και υλικός τόπος, θα ξανά γίνουν πάλι γείτονες που γνωρίζονται και μοιράζονται κάτι κοινό, τη γειτονιά. Facebook page: https://www.facebook.com/astikakoinaInstagram: #astikakoina Το πρόγραμμα “Αστικά Κοινά” υποστηρίζεται από το START. Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: www.startgreece.net

Ομιλητές:

Παύλος Γεωργιάδης Eθνοβιολόγος Σύμβουλος Βιώσιμης Ανάπτυξης Τίτλος ομιλίας Οι Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και η σημασία τους για την Ελλάδα Ο Παύλος Γεωργιάδης είναι εθνοβιολόγος και Σύμβουλος Βιώσιμης Ανάπτυξης με ερευνητική εμπειρία σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη, σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και Προστασία του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Hohenheim στη Στουτγάρδη. Είναι ο δημιουργός του βραβευμένου ντοκιμαντέρ “Farming on crisis?” και του βιολογικού ελαιόλαδου Calypso ενώ έχει συν-ιδρύσει τη διεθνή εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών We Deliver Taste και τον πρώτο συνεταιρισμό βιολογικής κλωστικής κάνναβης KANNABIO. Ασχολείται ενεργά με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αγροδιατροφική καινοτομία, τη διατροφική πολιτική και την επικοινωνία της επιστήμης για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ. Είναι ένας εκ των εμπνευστών του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για το έδαφος GROW Observatory όπου εργάζεται ως Community Manager ενός δικτύου πολιτών-επιστημόνων σε 9 ευρωπαϊκές χώρες.

Πέτρος Κόκκαλης Γραμματέας Οργάνωσης ΓΗ Τίτλος ομιλίας Η Νέα Αστική Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών ως οδηγός βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για τις ελληνικές πόλεις Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970, σπούδασε Ιστορία στο Hampshire College της Μασαχουσέτης και Δημόσια Διοίκηση στο Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard. Το 1994 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε σταδιακά το μετασχηματισμό του Ολυμπιακού στην Θρύλος ΑΕ. Σήμερα διατελεί Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη, που έχει στόχο την προώθηση της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Ευημερίας στην Νοτιο-ανατολική Ευρώπη. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του εκπαιδευτικού οργανισμού Athens Information Technology και μέλος ΔΣ στο ιδιωτικό κολλέγιο AthensTech. Είναι συνιδρυτής και Γραμματέας της Οργάνωσης ΓΗ, μιας περιβαλλοντικής ΜΚΟ αφιερωμένης στην ιδέα της «Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης» που συνεισφέρει στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και στη κοινωνική πρόοδο, προσφέροντας μη τυπική εκπαίδευση για την βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και της Aephoria ένα εκκολαπτήριο βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Το 2014 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πειραιά όπου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, δίνοντας έμφαση στη “Γαλάζια Ανάπτυξη” (BlueGrowth). Κοινός παρανομαστής σε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες είναι η μεγάλη του πεποίθηση ότι ο μετασχηματισμός των τοπικών κοινοτήτων μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσω της μαζικής κινητοποίησης διαθέσιμων πόρων των κοινοτήτων αυτών. Είναι ένας «κοινωνικός» επιχειρηματίας και επενδυτής στη πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και δράσεων που αφήνουν ένα ισχυρό αποτύπωμα στη κοινωνία και τη τοπική οικονομία. Θεμελιώδης αρχή του είναι η κοινωνική ευθύνη που αποσκοπεί στην ενσωμάτωση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών παραμέτρων σε αποφάσεις και δράσεις ώστε να υιοθετείται μία κοινή γλώσσα, μέσω της οποίας μπορούν να συνδεθούν κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, και η κοινωνία των πολιτών.

Στεφανία Ξυδιά Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης Τίτλος ομιλίας Από το κενό στα κοινά: Συμμετοχικός σχεδιασμός για την αστική αναγέννηση και την πολιτική καινοτομία Η Στεφανία Ξυδιά είναι Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης με εξειδίκευση στο συμμετοχικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη Κοινών και τις διατομεακές συνεργασίες. Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Λουξεμβούργο, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Cambridge και κατέχει μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση και Πολιτική από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα το 2011, διετέλεσε Υπεύθυνη Διαχείρισης στο EllinikoTheatro συντονίζοντας θεατρικές παραγωγές σε 11 χώρες. Από το 2013 είναι συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Place Identity Clusters, που αναπτύσσει συμμετοχικές δράσεις για την αστική αναγέννηση και την πολιτική καινοτομία. Την περίοδο 2015-2018 διετέλεσε Υπεύθυνη Ανάπτυξης Κοινού για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο του Προγράμματος Μετεγκατάστασης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πλέον ασχολείται με το σχεδιασμό και τη διαχείριση έργων και διεθνών προγραμμάτων που συνδέουν τον πολιτισμό με την κοινωνική καινοτομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την αειφορία.

Κωνσταντίνος Ζουμάς Τίτλος ομιλίας Φαντάσου την πόλη: Πάτρα, 2014 Ο Κωνσταντίνος Ζουμάς γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα. Φοίτησε στην Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ. και απέκτησε παιδαγωγική επάρκεια φοιτώντας στην ΑΣΠΑΙΤΕ το 2016. Από το 2015 εργάζεται ως γεωπόνος βιομηχανίας σε εταιρεία τροφίμων στη ΒΙΠΕ Πατρών. Από το 2009 έχει αρθρογραφήσει σε ενημερωτικά portal και έντυπες εκδόσεις αναφορικά με την αειφόρο ανάπτυξη, την εκπαιδευτική κηπουρική και τον αστικό σχεδιασμό με βάση την επανάχρηση υλικών. Συμμετέχει ενεργά σε επιμορφωτικά σεμινάρια Βιο-Οικονομίας (SKIFFSkills for Future Farmers) και Μικροβιολογίας Υδάτινου Περιβάλλοντος και το 2012 συμμετείχε στο Ecoweek 2012 (Urban Innovation + Green Design) στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα Θερμοκήπιο Ecoweek σχεδιάζοντας την ανάπλαση σχολικών μονάδων στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το 2014 ως μέλος της ομάδας Παλίμψηστον διοργάνωσε την έκθεσης Φαντάσου την Πόλη: Πάτρα 2014 και των παράλληλων δράσεων.

Τηλιγάδη Αλεξάνδρα Αρχιτέκτων Μηχανικός Placemaker Τίτλος ομιλίας Αστικά Κοινά: Ένα αστικό παιχνίδι συμμετοχικού σχεδιασμού για την πόλη της Πάτρας Η Αλεξάνδρα ζει τη ζωή της δημιουργώντας ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, την ποίηση και την τέχνη του κολλάζ. Αν και η εκπαίδευση στην Αρχιτεκτονική (MA), στον Αειφόρο Ενεργειακό Σχεδιασμό και στη Διαχείριση Τεχνικών Έργων (MSc) της προσέφεραν τα εφόδια να ασχοληθεί με ποικίλα αρχιτεκτονικά έργα και έργα τοπίου στην Αυστρία και γενικότερα την Ελλάδα, αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες της (Πάτρα, πόλη της βροχής) και είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει πολιτιστική αλλαγή σ ’αυτόν τον τόπο. Ο περίγυρός της την αποκαλεί "το δημιουργικό τηλεσκόπιο", η ίδια θεωρεί πως σχηματίζει την ευρεία οπτική αλλά ταυτόχρονα δίνει προσοχή στη λεπτομέρεια και στις ιστορίες των ανθρώπων. Ως υπότροφος του προγράμματος START 2018-2019 έχει συλλέξει ποικίλα εργαλεία διαχείρισης και συμμετοχικών πρακτικών στον κοινωνικοπολιτισμικό τομέα και είναι έτοιμη να τα εφαρμόσει στον σκοπό της. Πιστεύει πως η αρχιτεκτονική είναι μια πρακτική της τέχνη που έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επέλεξε ένα αστικό συμμετοχικό παιχνίδι σχεδιασμού ως αφετηρία της με τίτλο Αστικά κοινά για την πόλη της Πάτρας. Ελληνική συλλογική σύγχρονη κληρονομιά, αυτό είναι το όραμά της. Ας γίνουμε #commoners!

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ