Καραθανασόπουλος: Η κυβέρνηση συνταγματοποιεί τα Μνημόνια

Για επιχείρηση περαιτέρω θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος, «δηλαδή της εξουσίας του κεφαλαίου», μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, έκανε λόγο ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή. 

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι η αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων είναι κάλπικη, καθώς όλοι έχουν ως προμετωπίδα ορισμένα άρθρα, όπως το άρθρο 16 για την απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη στιγμή που σε άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, αυτό δεν απαγορεύεται, «πολύ δε περισσότερο που και η σημερινή κυβέρνηση μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε ανώνυμες εταιρείες». 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η σύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρηματικών ομίλων είναι «πρωτοφανής και διευρύνεται», διερωτώμενος «για ποια δημόσια δωρεάν εκπαίδευση μιλάμε στα Πανεπιστήμια όταν οι γονείς ματώνουν και για να περάσουν και πολύ περισσότερο για να σπουδάσουν τα παιδιά τους». Πρόσθεσε δε. ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα και έχουν υποβαθμιστεί τα πτυχία. 

Η κυβέρνηση έχει «αναγάγει το ψέμα σε επιστήμη» ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος και επικαλέστηκε τις αναφορές της κυβέρνησης περί απλής αναλογικής για να διερωτηθεί: «απλή αναλογική με 10% να εξαιρείται, δηλαδή με 30 έδρες μπόνους;». Αυτό δεν έχει «καμία σχέση με την απλή ανόθευτη αναλογική που προτείνει το ΚΚΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Κατά τον ομιλητή, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σκιαμαχούν γιατί «πλειοψηφικό σύστημα θέλει και η ΝΔ για τη σταθερότητα του συστήματος» με «εγκλωβισμό της λαϊκής συνείδησης και χειραγώγησή της». Υπογράμμισε ότι με την προτεινόμενη αναθεώρηση δεν θίγεται τίποτα από τα «ιερά και τα όσια» του Συντάγματος, όπως η συνταγματική κατοχύρωση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, ενώ σε ό,τι αφορά τη «διεύρυνση της ισότητας μεταξύ των πολιτών», επισήμανε πως «όταν υπάρχει οικονομική ανισοτιμία δεν μπορεί να υπάρξει ισοτιμία». 

Συνέχισε, σημειώνοντας ότι δεν θίγεται η συμμετοχή της Ελλάδας στις διακρατικές συμμαχίες, «τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες» και η εθελοντική - μέσω της συμμετοχής αυτής - εκχώρηση από την αστική τάξη, σειράς δικαιωμάτων «για να θωρακιστεί η εξουσία της αστικής τάξης μέσα από τις συμμαχίες αυτές και για να στηριχθούν οι επιδιώξεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων». 

Επισήμανε επίσης την υπερίσχυση του ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι του εθνικού Συντάγματος και των εθνικών νόμων με το άρθρο 28. 

«Το άκρον άωτον της σκιαμάχίας είναι η διαμάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την ένταξη στο Σύνταγμα των ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών» είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι με την ενιαία ευρωπαϊκή διακυβέρνηση «υπάρχουν κόφτες» που η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει, πολύ δε περισσότερο που η κυβέρνηση «δεν μιλά για ισοσκελισμένους, αλλά για πλεονασματικούς Προϋπολογισμούς μέχρι το 2060». 

Άλλο τόσο δεν θίγεται το άρθρο 18, με το οποίο, όπως υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, παραχωρούνται προς εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους, ο ορυκτός πλούτος, οι ορεινοί όγκοι, οι ακτές, οι αιγιαλοί και τα δασικά συστήματα. Επίσης «διατηρούνται ανέγγιχτα τα συνταγματικά προνόμια που αφορούν στη δράση του ξένου κεφαλαίου και του αφορολόγητου, ουσιαστικά, των εφοπλιστών», ενώ επίσης διατηρείται και η εργασιακή ομηρία στο Δημόσιο, όπου με επίκληση του Συντάγματος δεν μετατρέπονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου. 

Ο Ν. Καραθανασόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο άρθρο 48 περί «κατάστασης πολιορκίας», άρθρο που στρέφεται «ενάντια στον εχθρό λαό». 

«Συνταγματοποιείτε τα Μνημόνια με τις απαραίτητες προσαρμογές, όπως την ανταποδοτικότητα στο Ασφαλιστικό, δηλαδή τη μήτρα των ανατροπών στο ασφαλιστικό και της κατάργησης του κοινωνικού του χαρακτήρα» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Συνταγματοποιείτε την λογική της διαχείρισης και της αναδιανομής της ακραίας φτώχειας». 

Είπε ακόμα ότι με βάση και παρά τα λεγόμενα της κυβέρνησης περί «διατήρησης υπό δημόσιο έλεγχο των δικτύων νερού και ηλεκτρικής ενέργειας», αυτό σημαίνει ότι «το κράτος γίνεται εγγυητής της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί εγγυάται την πρόσβαση σε δίκτυα που είναι πολύ ακριβά για να τα φτιάξουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι». 

«Ο λαός με την οργανωμένη πάλη του πρέπει να δημιουργεί ρωγμές στο αστικό πολιτικό σύστημα που επιβάλλει αντιλαϊκά μέτρα και καταργεί δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για να μπορέσει να έχει κατακτήσεις αλλά και μια δυναμική ανατροπής του ίδιου του συστήματος που αποτελεί τη μήτρα των δεινών που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια» κατέληξε στην ομιλία του ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Διαβάστε επίσης