Πάτρα: Γεμάτοι οι δρόμοι, άδεια τα πάρκινγκ- Τα κουσούρια των Πατρινών και ο σχεδιασμός του δήμου

Ένα από τα βασικά όπλα της δημοτικής αρχής για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της Πάτρας είναι η λειτουργία των δημοτικών χώρων στάθμευσης. Μετά το πάρκινγκ στον Άγιο Διονύσιο που λειτούργησε πριν από μερικές ημέρες και πλέον είναι έτοιμο, οι χώροι στάθμευσης αυξήθηκαν σε τέσσερις στην Πάτρα, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει τους δημότες και να απαλύνει τον βραχνά του κυκλοφοριακού της αχαϊκής πρωτεύουσας που δεν είναι άλλος από τα διπλοπαρκαρίσματα.

 

 1.600 θέσεις συνολικά στα δημοτικά πάρκινγκ

Στον χώρο του παλιού σταθμού του ΟΣΕ στο ύψος του Αγίου Διονυσίου ο οποίος θα λειτουργεί ως δημοτικό πάρκινγκ μέχρι την έλευση του σύγχρονου τρένου στην Πάτρα, χωράνε γύρω στα 400 αυτοκίνητα. Αν σε αυτά προστεθούν τα 1.000 περίπου αυτοκίνητα που χωράνε συνολικά στα δύο πάρκινγκ που υπάρχουν στην Ακτή Δυμαίων, το πάρκινγκ “Γιώργος Καλλεντζιώτης” και αυτό δίπλα στον χώρο του κολυμβητηρίου του ΝΟΠ, τότε τα αυτοκίνητα που θα μπορούσαν να έχουν μία θέση στάθμευσης, χωρίς να χρειαστεί να μπούνε στο κέντρο της Πάτρας φτάνουν τα 1.400. Μαζί με αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα 200 περίπου οχήματα που χωράνε στο δημοτικό πάρκινγκ που βρίσκεται στην οδό Καλαβρύτων, κοντά στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα. Φτάνουμε συνολικά τα 1.600 οχήματα. Θεωρητικά το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει λυθεί.Στην πράξη όμως; Λύνεται το πρόβλημα της στάθμευσης στο κέντρο της Πάτρας με τις 1600 αυτές θέσεις; Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ειδικοί συγκοινωνιολόγοι σε έρευνες που έχουν γίνει παλιότερα,ισχυρίζονταότι το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης θέσεων στάθμευσης στο κέντρο, δεν ξεπερνά τις 1.200 με 1.300 θέσεις. «Αν, δηλαδή, οι Πατρινοί πάρκαραν στους χώρους στάθμευσης που υπάρχουν σε κομβικά σημεία κοντά στο κέντρο της πόλης, στα δημοτικά πάρκινγκ, δεν θα μιλάγαμε αυτή τη στιγμή για το όλο θέμα.» λένε δημοτικοί παράγοντες. «Όμως,αντ' αυτού, βλέπει κανείς τα πάρκινγκ να είναι άδεια και στο κέντρο της πόλης να υπάρχουν δεκάδες διπλοπαρκαρισμένα, ειδικότερα τις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής. “Είναι γεγονός ότι μέχρι ώρας η ανταπόκριση των Πατρινών στους χώρους στάθμευσης θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη” τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Παύλος Στάμος. “Το βλέπουμε αυτό και στην περίπτωση του Αγίου Διονυσίου αυτές τις μέρες που λειτουργεί”. Που οφείλεται όμως αυτή η μικρή ανταπόκριση των Πατρινών;

 Η έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής, αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών το σημαντικό πρόβλημα έχει να κάνει με τη μεταφορά των οδηγών από τους χώρους στάθμευσης προς το κέντρο της πόλης. Οι Πατρινοί δεν περπατούν και από την άλλη δεν υπάρχουν οργανωμένα μέσα μαζικής μεταφοράς που να κάνουν αποκλειστικά αυτή τη δουλειά, να μεταφέρουν, δηλαδή, τον κόσμο που σταθμεύει στα δημοτικά πάρκινγκ. Ο δήμος δεν δικαιούται από τον νόμο να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, να βάλει δηλαδή λεωφορεία ή μίνι πούλμαν στους δρόμους του αστικού σχεδιασμού της πόλης. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βάλει ένα μίνι πούλμαν που να κινείται στον παραλιακό δρόμο (εκτός αστικού σχεδιασμού) μεταφέροντας τον κόσμο από το Νότιο Πάρκο προς την Αγίου Νικολάου, κάτι που έχει γίνει.

 

Η ελπίδα του Προαστιακού και το Τραμ

Οπότε η λύση πάνω στο ζήτημα ελπίζουν στον δήμο ότι θα έρθει από την επέκταση του Προαστιακού προς την Κάτω Αχαΐακαθώς το τρένο θα περνάει από τις νότιες συνοικίες της πόλης. Έχει παρατηρηθεί, άλλωστε, ότι στις βόρειες συνοικίες έξω από την Πάτρα από όπου περνάει ο Προαστιακός, το ζήτημα του κυκλοφοριακού δεν είναι τόσο μεγάλο, όσο στις άλλες περιοχές της πόλης. Υπάρχει φυσικά και η λύση του Τραμ την οποία έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην Πάτρα, όμως, αυτό είναι ένα έργο που με βάση τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τους κρατικούς μηχανισμούς και με δεδομένο ότι τίποτα ακόμα δεν έχει προχωρήσει, θα αργήσει αρκετά.

 

Στόχος ο περιορισμός των Ι.Χ. στο κέντρο

Στον δήμο εξακολουθούν, πάντως, να πιστεύουν ότι οι δημοτικοί χώροι στάθμευσης έχουν την δυναμική για να δώσουν μια μεγάλα ανάσα στο κέντρο της Πάτρας και να συντελέσουν αποφασιστικά στη λύση του κυκλοφοριακού και κυριότερα στο ζήτημα των διπλοπαρκαρισμένων. Άλλωστε, η επιτυχία όλων των παρεμβάσεων που είναι να γίνουν στο κέντρο της Πάτρας με την κατασκευή ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων, αλλά και οι αλλαγές στον κυκλοφοριακό χάρτη με την αντιδρόμηση της Κανακάρη και της Κορίνθου, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη λειτουργία τέτοιων χώρων στάθμευσης.

 

Έρχονται επιπλέον χώροι στάθμευσης

“Σκοπός μας είναι να περιορίσουμε όσο αυτό είναι δυνατόν τη διέλευση οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας” τονίζει ο Παύλος Στάμου. “Αυτή είναι η κατεύθυνση όλων των παρεμβάσεων και των αλλαγών που πρόκειται να προχωρήσουν με βάση το πρόγραμμα για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου. Για να γίνει όμως αυτό είναι απαραίτητη η λειτουργία χώρων στάθμευσης και η αντίστοιχη ανταπόκριση από τους Πατρινούς δημότες. Για τον σκοπό αυτό και με γνώμονα τις αλλαγές στον κυκλοφορικό χάρτη της Πάτρας ο δήμος πρόκειται να λειτουργήσει και επιπλέον χώρους στάθμευσης σε διάφορα σημεία. Ένας τέτοιος χώρος πρόκειται να δημιουργηθεί στο ύψος της Μίνι Περιμετρικής, κοντά στο Ζαβλάνι σε οικόπεδο που ανήκει στον δήμο και το οποίο έχει χωρητικότητα 160 περίπου οχημάτων. “Είμαστε στην αναζήτηση τέτοιων χώρων ενώ έχουμε και ορισμένα οικόπεδα υπόψιν τα οποία εξετάζουμε στο κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ρόλο” τονίζει ο κ. Στάμος.

(εφ. 7 Μέρες Ενημέρωση)

Διαβάστε επίσης