Χουλιάρας: 2.800 περίπου μετασεισμοί στο Ιόνιο μετά τα 6,8 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Πάνω από 2.800 μετασεισμοί έχουν εκδηλωθεί τους τελευταίους μήνες στο Ιόνιο και στην ευρύτερη περιοχή της Ζακύνθου μετά τον σφοδρό σεισμό μεγέθους 6,8 ρίχτερ που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβρη, προκαλώντας πανικό και αναστάτωση στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας.

Όπως είπε στο www.apokalypseis.com ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας , οι σεισμογράφοι καταγράφουν σχεδόν καθημερινά 30-40 σεισμικές δονήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή που έχουν όμως φθίνουσα εικόνα ως προς το μέγεθος και αυτό δείχνει ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται φυσιολογικά.

Όπως ανέφερε από το 2014 η περιοχή του Ιονίου βρίσκεται σε σεισμική διέγερση με την εκδήλωση ισχυρών σεισμών αλλά – όπως είπε – αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία καθώς όλα τα σπίτια της περιοχής είναι κατασκευασμένα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό και έχουν θωρακιστεί όπως προβλέπεται.

«Στο Ιόνιο τα τελευταία 4 χρόνια έχει κάνει 3 ισχυρές ακολουθίες. Κεφαλονιά 2104, Λευκάδα 2015, Ζάκυνθος 2018. Προφανώς είναι υπό σημαντική διέγερση η περιοχή. Θέλει πολύ στενή παρακολούθηση από τους επιστήμονες το φαινόμενο και η εξέλιξη του και όχι εφησυχασμό» – τόνισε ο σεισμολόγος και αποκάλυψε ότι λίγες ημέρες πριν τον μεγάλο σεισμό της 26ης Οκτωβρίου στην Ζάκυνθο , κάτοικος παρατήρησε ότι στην περιοχή Κερί όπου βρισκόταν , ότι μύριζε πολύ έντονα πετρέλαιο και ότι από ρωγμές στην άσφαλτο αναδυόταν νερό με πίσσα.

«Επρόκειτο για ένα από τα πρόδρομα φαινόμενα που προηγούνται ενός μεγάλου σεισμού και τα οποία η επιστημονική κοινότητα ερευνά τα τελευταία χρόνια με μεγάλο ενδιαφέρον » – ανέφερε στο www.apokalypseis.com ο κ. Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας αναφέρθηκε και στην τελευταία διασπορά ψευδών ειδήσεων από άσχετους με την επιστήμη της σεισμολογίας , οι οποίοι με τις αναφορές τους στο Διαδίκτυο προκαλούν αδικαιολόγητα σύγχυση και πανικό στους πολίτες.

«Όλοι αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως θεσμική ιδιότητα και οι αναφορές τους περί επικείμενου σεισμού σε διάφορα σημεία της χώρας δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα .Αυτά είναι φαινόμενα που μας προβληματίζουν πολύ και θα πρέπει η Πολιτεία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να πάρουν μέτρα» – τόνισε ο κ. Χουλιάρας.

Διαβάστε επίσης