«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες η ελληνική Βουλή θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας, γιατί είμαστε σε μια πολύ σημαντική περίοδο, είμαστε στο μονοπάτι της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους. «Είμαι αισιόδοξος», σημείωσε, «ότι θα ξεπεράσουμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν».
Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η επίσκεψή του αφορά περισσότερο την οικονομία και πως στις συναντήσεις που θα έχει με τους επικεφαλής του επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα το μήνυμά του είναι θετικό. «Γιατί βλέπουμε ότι η Ελλάδα τώρα προχωρά ως κανονικό μέλος στην Ευρωζώνη» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα και ο λαός της αξίζουν και δικαιούνται ένα πλήρες successs story». Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης από το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο και πως γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, εξηγώντας ότι δεν παρεμβαίνει σε καμία ψηφοφορία και πως είναι γνωστό ότι η Κομισιόν καλωσορίζει το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για το ονοματολογικό, μεταχειριζόμενος τον όρο «Μακεδονία». Σε αυτήν την αποστροφή, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε: «Αλλά την επόμενη φορά που θα είστε εδώ, είστε υποχρεωμένος να πείτε "Βόρεια Μακεδονία", όχι "Μακεδονία", αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είναι ιστορικό βήμα και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες η ελληνική Βουλή θα εξασαφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας γιατί είμαστε σε μια πολύ σημαντική περίοδο, είμαστε στο μονοπάτι της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική». «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «γιατί ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και τώρα έχουμε τη δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, περαιτέρω μείωση της ανεργίας -που είναι το σημαντικότερο για εμένα- και να προσπαθήσουμε να έχουμε αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα». Διότι, όπως πρόσθεσε, αυτό είναι επίσης σημαντικό, προκειμένου να έχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε τις πολιτικές δυσκολίες όπως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν» σημείωσε.
Ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι η επίσκεψή του αφορά περισσότερο την οικονομία και ότι θα συναντήσει τους επικεφαλής του επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα «και το μήνυμα μου είναι θετικό». «Γιατί βλέπουμε», τόνισε, «ότι τώρα η Ελλάδα προχωρά σαν κανονικό μέλος της Ευρωζώνης». «Χαιρετίζουμε φυσικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, τις μεταρρυθμίσεις..» επισήμανε και έκανε λόγο για τη δυνατότητα της Ελλάδας να δημιουργεί και να πετυχαίνει στόχους, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να φέρνει κοινωνικά μέτρα για τους πολίτες που υπέφεραν τόσο πολύ από την κρίση, όπως είπε. Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί με την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό «ένα πλήρες success story, γιατί η Ελλάδα το αξίζει και το χρειάζεται».
Π. Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση με Αλ. Τσίπρα: «Το μήνυμα που κομίζω είναι ότι η Ελλάδα τώρα επιστρέφει στην κανονικότητα»
«Το μήνυμα που κομίζω είναι ότι η Ελλάδα τώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, φυσικά στο πλαίσιο της Ευρωζώνης» ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός έχει καλωσοριστεί και τόνισε πως η επιτυχία της επίτευξης πλεονάσματος 3,5% επέτρεψε στην Κομισιόν και όλα τα κράτη-μέλη να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων. Όπως είπε, ήταν μία πολύ ευπρόδεκτη κίνηση «γιατί ποτέ δεν πιστέψαμε ότι κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο και δεν θέλαμε φυσικά οι Έλληνες συνταξιούχοι να υποφέρουν έτι περαιτέρω από το κληροδότημα της κρίσης».
Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και πως η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε μία νέα φάση, στη μεταμνημονιακή φάση. Υποστήριξε ότι θα υπάρχει μία αποστολή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι επιτυχής, και η οποία θα βοηθήσει το Eurogrοup να μπορεί να αποδεχτεί την έκβαση αυτή, ώστε να υπάρχει συμφωνία και η Ελλάδα να πάρει την επόμενη δόση που έχει προβλεφθεί.
Ο επίτροπος επισήμανε ότι η επίσκεψη του σήμερα στην Αθήνα ήταν σχεδιασμένη εδώ και πολύ καιρό, προσκλήθηκε και θα συμμετάσχει σε δείπνο από το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο και (η επίσκεψη) δεν έχει καμία σχέση με την τωρινή κατάσταση στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως ήταν ευκαιρία να έχει σημαντικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπουργούς, επιχειρηματίες και εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου. Με τον πρωθυπουργό είπε ότι συζήτησε τις συνθήκες επιτυχούς έκβασης της μεταμνημονιακής αυτής εργασίας, όπως θα έκανε στη συνέχεια και κατά τη συνάντησή του με τους υπουργούς.
«Πραγματικά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και τώρα ας καταστήσουμε την Ελλάδα ένα πλήρες successs story και ας δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε την ανεργία και να υπάρξουν κοινωνικά μέτρα» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το ονοματολογικό, απάντησε ότι δεν σχολιάζει την πολιτική κατάσταση. Για το θέμα της συμφωνίας καθεαυτό τόνισε ότι η Επιτροπή αλλά και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη συνολικά είναι υποστηρικτικοί και πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και των γειτόντων της. Ανέφερε ότι είναι ένα ιστορικό επίτευγμα στρατηγικής σημασίας «και ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα υποστηριχθεί και θα εφαμροστεί». Σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι για να φέρνει κοντά τους λαούς, αφορά τη συμφιλίωση των λαών, τη θεραπεία των πληγών τού χθες και πως προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται αυτή η συμφωνία. «Και αυτό είναι η ίδια η Ευρώπη» τόνισε.
Σε ερώτηση αναφορικά με τις εξελίξεις στο Brexit, ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για πολύ σημαντική ψηφοφορία, «τώρα ξέρουμε επακριβώς τι δεν θέλει το βρετανικό Κοινοβούλιο και αναμένουμε να δούμε τι ακριβώς θέλουν οι Βρετανοί». Όπως παρατήρησε, η μοίρα τους βρίσκεται στα δικά τους χέρια και η Επιτροπή πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό τους. «Έχουμε εκκινήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία και πάντοτε είμαστε διαθέσιμοι να βρούμε μία λύση» πρόσθεσε. Όπως επισήμανε, η συμφωνία υπήρξε στο τραπέζι, «πιστεύουμε ότι ήταν η καλύτερη λύση και τώρα θέλουμε οι Βρετανοί να εκφραστούν γνωρίζοντας ότι φυσικά μάς τελειώνει ο χρόνος και πρέπει να υπάρχουν κάποιες διευκρινίσεις τώρα προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης εν συνόλω».
ΑΠΕ