Sky is the limit: Η Κίνα έχτισε περισσότερους ουρανοξύστες από ποτέ μέσα στο 2018

Η Κίνα έχτισε μέσα στο 2018 περισσότερους ουρανοξύστες απ' οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην ιστορία, όπως ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο Υψηλών Κτηρίων και Αστικού Περιβάλλοντος (Council of Tall Buildings and Urban Habitat- CTBUH).

 

Συνολικά 88 κτήρια ψηλότερα από 200 μέτρα το καθέναολοκληρώθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας μέσα στο 2018. Το ρεκόρ που έσπασε η Κίνα είναι 13 κτήριαανάλογου ύψους σε μια χρονιά και είχε σημειωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο ρυθμός κατασκευής υψηλών κτηρίων στον κόσμο έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία και συνολικά στον κόσμο χτίστηκαν 143 ουρανοξύστες άνω των 200 μέτρων, 4 λιγότεροι από το 2017, όταν ο αριθμός των 147 αποτέλεσε ρεκόρ όλων των εποχών. 

Η Κίνα είναι ο πρωταθλητής με το 61,5% των νέων ψηλών κτηρίων να βρίσκεται στη χώρα. Οι 14 από αυτούς τους ουρανοξύστες χτίστηκαν στο Σεντζέν, απέναντι από το Χονγκ Κόνγκ, φέρνοντας την πόλη για τρίτη χρονιά στην πρώτη θέση, μπροστά από το Ντουμπάι, το Πεκίνο και τη ΝέαΥόρκη... Η Κίνα κατέχει φέτος και μια ακόμη πρωτιά, αυτή του ψηλότερου νέου κτηρίου στον κόσμο. Πρόκειται για το China Zun, που ονομάστηκε έτσι επειδή μοιάζει με το ομώνυμο δοχείο τελετουργικών προσφορών, το οποίο στέκεται στα 528 μέτρα και είναι το όγδοο ψηλότερο κτήριο στον πλανήτη.

Δύο ακόμα πόλεις που ολοκλήρωσαν φέτος κτήρια ψηλότερα από τα 400 μετρα είναι η Χο Τσι Μινχστο Βιετνάμ και η Τσάνγκσα στην Κίνα. Άλλες πόλεις που έσπασαν τα «ατομικά» τους ρεκόρ ψηλών κτηρίων, είναι το Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, η Μπογκοτά στην Κολομβία, το Σαν Φρανσίσκοκαι το Μαϊάμι. Την πρωτιά εκτός Ασίας, πάντως, κατακτά το Comcast Technology Center στη Φιλαδέλφια, που με τα 342 μέτρα του είναι το ψηλότερο κτήριο της πόλης και το ψηλότερο που χτίστηκε φέτος σε μη ασιατική χώρα.  

 Το CTBUH εκτιμα ότι ο πλανήτης θα δει 120 - 150 νέους ουρανοξύστες ψηλότερους από 200 μέτρα μέσα στο 2019, αλλά προβλέπει επίσης ότι η κατασκευαστική κούρσα της Κίνας θα φρενάρει λόγω των οικονομικών συνθηκών στη χώρα που δεν είναι και τόσο ευνοϊκές. 

Διαβάστε επίσης