Ο 24χρονος Σταύρος Τσομπανίδης με την επιχείρησή του PHEE, είναι ένας εκ των 30 νέων που κέρδισαν μια θέση στην ετήσια λίστα «30 Under 30» του περιοδικού Forbes, κάνοντας την Ελλάδα περήφανη.
Κάθε χρόνο το Forbes αναγνωρίζει καινοτόμες δράσεις νέων ηλικίας μέχρι 30 ετών από 10 διαφορετικούς τομείς, μεταξύ των οποίων είναι οι Τέχνες, οι Επιστήμες, η Τεχνολογία, η Οικονομία, η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και η Βιομηχανία.
Αυτό που έκανε τον Σταύρο Τσομπανίδη να ξεχωρίσει, ήταν η ιδέα του να χρησιμοποιήσει τα μέχρι τώρα αναξιοποίητα φύκια από τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας.
Ο Σταύρος Τσομπανίδης και ο Δρ. Νικόλαος Αθανασόπουλος, ύστερα από πολλές προσπάθειες, κατάφεραν να βρουν ένα τρόπο να κατασκευάζουν καθημερινά αντικείμενα από φύκια Ποσειδωνίας. Θήκες για κινητό και i Pad, συσκευασίες πολυτελείας, είδη σπιτιού, ρακέτες θαλάσσης, ακόμη και γυαλιά ηλίου έχουν κερδίσει καταναλωτές παγκοσμίως.
Η PHEE άρχισε να λειτουργεί το 2015 με έδρα την Πάτρα.
Θήκες για κινητό και i Pad, συσκευασίες πολυτελείας, είδη σπιτιού, ρακέτες θαλάσσης, ακόμη και γυαλιά ηλίου έχουν κερδίσει καταναλωτές παγκοσμίως.
Εκτός από την αναγνώριση που δέχτηκε από το Forbes, το 2016 η ομάδα της PHEE διακρίθηκε με το Βραβείο Startup Greece Awards και Social Impact Hub Athens.
Η δράση του Τσομπανίδη έχει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Σκοπός του είναι η ανακύκλωση και η αξιοποίηση αγαθών, ενώ παράλληλη μειώνονται τα σκουπίδια.
Εκτός από τον Σταύρο Τσομπανίδη, στη λίστα του Forbes συμπεριλήφθηκε και η 27χρονη Χριστίνα Τρεμόντι, ιδρύτρια του «I paid a bribe Greece», που μάχεται κατά της διαφθοράς και για μια καλύτερη κυβέρνηση της Ελλάδας. Η δράση της ξεκίνησε όταν της ζητήθηκε «φακελάκι» από το νοσοκομείο για να περιποιηθούν τον παππού της που είχε καρκίνο του προστάτη.
Δείτε την ομιλία του Σταύρου Τσομπανίδη στο TEDx του Πανεπιστημίου Πειραιώς που είχε σκοπό να ενθαρρύνει τους νέους να κάνουν αυτό που σκέφτονται πράξη: