Τσίπρας: Κλείνει ένας κύκλος κι ανοίγει άλλος πιο αισιόδοξος - Μέρκελ: Δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων, είναι η απαρχή

«Η κυρία Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα σε μια περίοδο διαφορετική. Στην προηγούμενη επίσκεψή της πέντε χρόνια πριν, η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας, με την οικονομία της να παραπαίει, με την κοινωνία να υποφερει και να αγωνιά, με ένα εκατομμύριο ανέργους. Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα πολλές φορές ακατανόητα, άδικα κι αναποτελεσματικά, που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή.

Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, εξερχόμαστε από την κρίση, με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά, αλλά με την κοινωνία όρθια. Η Ελλάδα αφήνει πίσω την εποχή των ελλειμμάτων» είπε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχική δήλωσή του μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

«Είμαι ευτυχής που μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος, έχει γίνει μέρος της λύσης στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως ανέφερε, οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά. «Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας. Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας τα στερεότυπα του κακού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Έχουμε το θάρρος να λέμε "όχι" στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιχειρούν να παίξουν ρόλο και στο μέλλον της Ευρώπης» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, συζήτησε με την κ. Μέρκελ μια σειρά από θέματα, όπως το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το μεταναστευτικό, την προσφυγική κρίση και την ανάγκη αναθεώρησης για το άσυλο και τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου στην αναζήτηση λύσεων στο προσφυγικό με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στην ατζέντα διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Επιπλέον, μιλώντας με την κ. Μέρκελ για την Τουρκία και το Κυπριακό, τόνισε τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο ανατολικό Αιγαίο, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις συνεργασίας δεν μπορούν να διαμορφώνονται σε σκηνικό έντασης.

«Η σημερινή συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική. Η αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας ήταν και θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη και οι σχέσεις των λαών μας θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας γνωστό ότι η  Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ του 2020.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ «κλείνει έναν κύκλο και ανοίγει έναν άλλο, πιο αισιόδοξο».

Μέρκελ: Δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων, είναι η απαρχή

Πράγματι κλείνει ένας κύκλος με την επίσκεψη μου, δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας.

Στην κοινή συνέντευξη που ακολούθησε τις συζητήσεις των δύο ηγετών, η κ. Μέρκελ τόνισε πως στην πρώτη τους συνάντηση τα πράγματα ήταν δύσκολα, ωστόσο, με εμπιστοσύνη και δουλειά -όπως είπε- έγινε προσπάθεια να βρέθει λύση.

«Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα, κατά τη διάρκεια της κρίσης και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελλάδα ξεπέρασε τα προβλήματα, αλλά δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων, είναι η απαρχή. Τα προβλήματα δεν έχουν περάσει τελείως», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

 

Διαβάστε επίσης