Ανθυγιεινή διατροφή στην εφηβεία: Πώς συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ

Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες στην εφηβεία αυξάνουν τον κίνδυνο αλκοολισμού νωρίς στη ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η διατροφή φαίνεται ότι έχει ισχυρή επίδραση στους εφήβους, μεγαλύτερη από το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και του εισοδήματος του νοικοκυριού.

Η ερευνήτρια Lauren Lissner από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία.

Ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες για περισσότερα από 2.200 παιδιά, τα οποία ήταν από 6 έως 9 ετών στην αρχή της έρευνας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μετά από ανάλυση των στοιχείων, φάνηκε να υπάρχει ισχυρή σχέση της διατροφής των μικρότερων παιδιών και της κατανάλωσης αλκοόλ καθώς μεγαλώνουν.

Στην ομάδα ηλικιών μεταξύ 11 και 16, ποσοστό 7% ανέφερε υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και 3% ανέφερε κατανάλωση αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση.

Η σχέση δεν αιτιολογείται από το εισόδημα των γονέων και την εκπαίδευση, την αυστηρότητά τους ή την ποιότητα ζωής του παιδιού που συνδέεται με την υγεία, επηρεάστηκε όμως μερικώς από τη συστηματική κατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών στην εφηβεία.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν τα παιδιά σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης, κορεσμένων και τρανς λιπαρών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Public Health Nutrition.

Διαβάστε επίσης