Μπορεί η Πάτρα να γίνει Κιάτο;

Του Γ. ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ

Είθισται στην αρχή κάθε νέας χρονιάς να απευθύνουμε ο ένας στον άλλο τις ευχές μας. Και τις περισσότερες φορές το εννοούμε. Θέλουμε να υλοποιηθούν τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους με έναν σχεδόν ψυχαναγκαστικό τρόπο. Κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία…

Στη λογική αυτή η νέα χρονιά ας μας φέρει αυτά που προσδοκά ο καθένας μας. Αρχικά υγεία στις οικογένειες όλων. Και μετά την ουσιαστική Αλλαγή προς ένα καλύτερο μέλλον.
Το 2019 ας αφήσουμε πίσω τη μιζέρια και την ανακύκλωση της απελπισίας για να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο για εμάς και τις άλλες γενιές.
Δεν πρόκειται για κενολογία ή τυπικότητα αλλά για ουσιαστική ευχή.

Μερικές εκ των εορταστικών ημερών είχα την τύχη ή την ατυχία να επισκεφτώ μερικούς κοντινούς προορισμούς. Παρατήρησα κάτι που μου προκάλεσε θλίψη.

Επιμέρους ζήτημα αλλά ενδεικτικό. Ο στολισμός της Πάτρας για την εορταστική περίοδο γίνεται κάθε χρόνο και φτωχότερος. Όχι μόνο επειδή περιορίζεται στο κέντρο της πόλης αλλά κυρίως επειδή είναι πολύ «λίγος» σε σύγκριση με άλλες πόλεις. Και δε μιλώ για τις μεγάλες όπως η Πάτρα που κάνουν… «υπερπαραγωγές»  και φτάνουν να έχουν επισκέπτες από άλλες πόλεις (τι είπα τώρα;) αλλά και για μικρότερες. Μια σύγκριση με το Αίγιο αλλά ακόμα και το Ξυλόκαστρο και το… Κιάτο, προκαλεί μόνο θλίψη στον Πατρινό που αγαπά τη πόλη του.

Ανηφορίζοντας προς την περιοχή των Τρικάλων Κορινθίας βλέπει κανείς τι θα πει αξιοποίηση προς όφελος των κατοίκων μιας περιοχής αλλά και της πολυπόθητης οικονομικής ανάπτυξης που δημιουργεί επιχειρηματικότητα, θέσεις εργασίας και τελικά αλλαγή του βιοτικού επιπέδου μιας περιοχής.

Γυρίζοντας στην Πάτρα που ακόμα συζητάμε για το αν θα αξιοποιήσουμε το θαλάσσιο μέτωπο ή… όχι, βρήκα σε εξέλιξη τη συζήτηση που αφορά την περίφημη «λευκή νύχτα» την ημέρα έναρξης του καρναβαλιού.

Μια ολιγόωρη δηλαδή παράταση του ωραρίου των καταστημάτων στην πάλαι ποτέ καρναβαλική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Κάτι που δεν θα έπρεπε να μπαίνει καν σε συζήτηση σε μια σοβαρή πόλη, είναι θέμα λόγω των σφοδρών αντιρρήσεων της Δημοτικής Αρχής.

Οπότε η συζήτηση για την Πάτρα μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσει από το αν μπορούμε σε πρώτη φάση να λειτουργήσουμε σε επίπεδο… Κιάτου!

Διαβάστε επίσης