Αυστηρότερα μέτρα για τα drones στα αεροδρόμια, προτείνει η αρχηγός της βρετανικής αστυνομίας

Η κυβέρνηση και αξιωματούχοι ασφαλείας θα πρέπει να λάβουν αυστηρότερα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η παράνομη χρήση drones στα αεροδρόμια εξαιτίας της οποίας προκλήθηκε χάος πριν από μερικές ημέρες στο αεροδρόμιο του Λονδίνου Γκάτγουικ ενόψει μάλιστα των διακοπών των Χριστουγέννων, δήλωσε σήμερα η αρχηγός της βρετανικής αστυνομίας.

Η πρόσφατη εμφάνιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών επί τρεις ημέρες στο δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση περίπου 1.000 πτήσεων και προκάλεσε αναστάτωση στις μετακινήσεις 140.000 επιβατών στο σοβαρότερο περιστατικό του είδους που έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί.

Η Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ δήλωσε ότι καμία αστυνομική δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι είναι σε θέση να αποτρέψει το πρόβλημα που συνιστούν τα drones για τα αεροδρόμια.

«Θεωρώ ότι ολόκληρη η χώρα και σίγουρα η κυβέρνηση έχει παρακολουθήσει τι γίνεται εδώ και έχει καταλήξει ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα σε αυτό το πεδίο. Δεν θα βρείτε μια αστυνομική δύναμη στον κόσμο, πιστεύω, που να κάθεται ικανοποιημένη και να σκέφτεται: 'πάντα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα drone», δήλωσε η Ντικ στο ραδιόφωνο του BBC.

Τα drones έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο Γκάτγουικ στις 19 Δεκεμβρίου. Κάθε φορά που οι αρχές του αεροδρομίου επιχειρούσαν να ανοίξουν τον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επέστρεφαν και οι αρχές ανέκτησαν τον έλεγχο του χώρου μόνο μετά την ανάπτυξη από τον στρατό στρατιωτικής τεχνολογίας για να επιτηρεί την περιοχή.

Ο υπουργός Ασφαλείας Μπεν Γουάλας δήλωσε την Δευτέρα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας διαθέτουν πλέον συστήματα εντοπισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα για να αντιμετωπίσουν την απειλή από τα drones.

«Η τεχνολογία των drones αλλάζει διαρκώς. Πρέπει να την παρακολουθούμε. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από τακτικές και τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε σήμερα, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Και στο μέλλον είμαι σίγουρη ότι (οι τεχνολογίες μας) θα χρειαστεί να αλλάξουν και πάλι. Συζητάω με συναδέλφους μου από όλον τον κόσμο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι εύκολο το πρόβλημα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και στο μέλλον θα συνεργαστούμε στενά με άλλους και θα βελτιωνόμαστε διαρκώς», είπε η Ντικ.

Η αστυνομική έρευνα για το περιστατικό στο Γκάτγουικ βρίσκεται σε εξέλιξη. Την Κυριακή οι αστυνομικοί άφησαν ελεύθερους έναν άνδρα και μια γυναίκα που είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι. Η πτήση ενός drone σε ακτίνα μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τα όρια βρετανικού αεροδρομίου τιμωρείται με μέχρι και πενταετή φυλάκιση.

«Θα πρέπει να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά με ιδιωτικές εταιρείες, θα πρέπει να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά με τον στρατό, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε σε θέση να αποτρέπουμε τη χρήση drones για οποιονδήποτε λόγο κοντά στα αεροδρόμιά μας».

Διαβάστε επίσης