Οι κρίσιμες ημερομηνίες για το Σκοπιανό, οι "ρουκέτες" Καμμένου και τα σενάρια εκλογών

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΖΑΕΦ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση όσο πλησιάζει ο καιρός για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και πλέον επανέρχονται και τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες.

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά επαναλαμβάνοντας τα περί «Μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η συγκυβέρνηση συνεχώς ταλανίζεται, αφού ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος προχωράει σε απανωτές προειδοποιήσεις ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν επικυρωθεί η συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως εν μέσω γιορτών, ο Πάνος Καμμένος συνεχίζει τις… προειδοποιήσεις περί αποχώρησής του από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την κυβέρνηση, αν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή, κάτι που επαναφέρει στο τραπέζι τις πρόωρες εκλογές. 
«Δεν μου το επιτρέπει ούτε η ιστορία, ούτε η υπηρεσία μου στο ΥΠΕΘΑ να συναινέσω στην παράδοση του όρου της Μακεδονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά παραμονές Χριστουγέννων από την Κύπρο και δίχως να αφήσει την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Μάλιστα ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι ίσως είναι η τελευταία φορά που επισκέπτεται το νησί με την ιδιότητα του υπουργού.

Κατά τα λοιπά, Το Μαξίμου επιμένει στη δική του στάση ότι έχει αποκλειστεί οποιαδήποτε ερμηνεία σε αλυτρωτική κατεύθυνση, μετά και την υπερψήφιση των τεσσάρων τροπολογιών στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της ΠΓΔΜ για το νέο Σύνταγμα της χώρας στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών. Και τα βλέμματα όλων τώρα, στρέφονται στους επόμενους κρίσιμους σταθμούς, από την εξέλιξη των οποίων θα κριθεί η πορεία των πραγμάτων.

Το χρονοδιάγραμμα

9 Ιανουαρίου: Μία μέρα πριν την άφιξη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα,  συγκαλείται η Βουλή της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές. Εκεί, αναμένεται να συζητηθούν οι τροπολογίες που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές.
15 Ιανουαρίου: Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου με την Τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών. Διαδικασία στην οποία απαιτούνται τα 2/3 της Βουλής, ήτοι 80 βουλευτές στους 120. 
Μάρτιος 2019: Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν τελεσφορήσει όλα τα παραπάνω βήματα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι μέσα στο Μάρτιο να συνεδριάσει η Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής προκειμένου να εγκρίνει τη Συμφωνία.

Η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο Iefimerida πως η πρόσκληση από την Ελλάδα για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα γίνει αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας. Όσο για την τελική ένταξη η τελική ένταξη όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές πως «θα γίνει μόλις ψηφιστεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ», σχολιάζοντας ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει και δύο χρόνια.



Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης