Εκλογές: Σε ποιες περιοχές θα κατέβουν οι πρωτοκλασάτοι ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ,ΚΙΝΑΛ - Τι ισχύει με Γ.Παπανδρέου

Σε εκλογική τροχιά κινούνται όλα τα κόμματα ανεξάρτητα από τον χρόνο των εκλογών και τις διαψεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου για το πότε θα στηθούν κάλπες. Η προεργασία γίνεται με γοργούς ρυθμούς, υπό το πρίσμα όλων των πιθανών ημερομηνιών, έστω κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί συντονισμένα να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού, που θα έφερνε τις κάλπες πριν από τον Μάιο και τις παράλληλες κάλπες για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εκτός των χρισμάτων και υποστηρίξεων σε υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους, αλλά και της κατάρτισης της ευρωλίστας που θα εξακολουθήσει να συνδυάζεται με το κυνήγι του σταυρού για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, έχουν προχωρήσει ήδη οι συζητήσεις και για τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών – στην πραγματικότητα σχεδόν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη κινούνται μέσα σε συνθήκες εκλογικού πυρετού, επιλέγοντας περιφέρειες και αναζητώντας εσωκομματικές συμμαχίες.

Την αρχή έκανε το Κίνημα Αλλαγής με την επικύρωση και ανακοίνωση πολύ μεγάλου αριθμού υποψηφίων ανά την επικράτεια, ενώ η ΝΔ ετοιμάζεται να ανακοινώσει στη λογική της ανανέωσης που επιθυμεί ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης τους πρώτους νέους υποψηφίους στις 10 Ιανουαρίου. Από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γίνει επί της ουσίας συζήτηση ακόμα για τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών, αν και η απόφαση του Πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα είναι να υπάρξει σημαντική ανανέωση.

ΣΥΡΙΖΑ
Το ενδιαφέρον στην τριχοτομημένη Β’ Αθηνών

Σχεδόν όλοι οι νυν κυβερνητικοί βουλευτές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων λόγω ενδεχόμενης απόφασης, θα είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στην τριχοτομημένη Β» Αθηνών και σε ποιους τομείς, βόρειο, νότιο ή δυτικό, θα είναι υποψήφια τα κεντρικά και προβεβλημένα στελέχη.

Στον βόρειο τομέα πιθανότατα θα είναι υποψήφιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, αλλά και η Ελένη Αυλωνίτου, ο Γιώργος Κυρίτσης και ο υφυπουργός Γιάννης Δημαράς. Στον νότιο τομέα θα είναι υποψήφιοι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας, αλλά πιθανότατα και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και η υφυπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου. Στον δυτικό τομέα της Β» Αθηνών, υποψήφιοι θα είναι εκτός απροόπτου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας και η Χαρά Καφαντάρη.

Στην Περιφέρεια Αττικής, που επίσης έσπασε στα δύο, θα είναι υποψήφιοι στην ανατολική πλευρά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο βουλευτής Νάσος Αθανασίου, ενώ δεν αποκλείεται να θέσει υποψηφιότητα στη δυτική πλευρά ο Αριστείδης Μπαλτάς. Στην Α» Πειραιά θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ στην Α» Αθηνών θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης. Είναι πολύ πιθανό στην ίδια περιφέρεια να είναι υποψήφια η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, αν και το όνομά της έχει συζητηθεί και για την Α» Θεσσαλονίκης. Στην Α» Θεσσαλονίκης, πάντως, θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Αμανατίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Μάρκος Μπόλαρης, ενώ στη Β» Θεσσαλονίκης θα είναι και πάλι υποψήφιοι ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Δημήτρης Μάρδας. Το σίγουρο είναι ότι στα ψηφοδέλτια θα υπάρξει μεγάλος αριθμός νέων προσώπων, ηλικίας 35-45 ετών, που θα στέλνει και μήνυμα ανανέωσης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δοκιμασία εντός των αθηναϊκών τειχών

Οσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την πολιτική το γνωρίζουν, η αχανής Β» Αθηνών ήταν η πιο δύσκολη εκλογική περιφέρεια. Επειδή για να εκλεγεί κανείς εκεί έπρεπε να έχει διείσδυση σε όλες τις περιοχές που περιελάμβανε. Εξού και στα μεγάλα – κι όχι μόνο – κόμματα ήταν πάντα η επιλογή των λεγόμενων κορυφαίων στελεχών. Τώρα δεν υπάρχει πια, ωστόσο οι τρεις τομείς στους οποίους έχει σπάσει φαίνεται πως συνεχίζουν να αποτελούν την επιλογή πολλών γαλάζιων πρωτοκλασάτων στελεχών.

Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα κατέβει στον Δυτικό τομέα. Η κίνησή του έχει σαφείς συμβολισμούς, «η ΝΔ είναι η κατεξοχήν λαϊκή παράταξη» λένε και ξαναλένε από την Πειραιώς, οπότε ο πρόεδρός της δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος πουθενά αλλού. Συν τις άλλοις στις δυτικές περιοχές της πάλαι ποτέ Β» Αθηνών η ΝΔ είχε καταγράψει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της στις εκλογές του 2015.

Οι δυο αντιπρόεδροι του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης θα είναι υποψήφιοι στον Βόρειο τομέα των ευκατάστατων ψηφοφόρων. Οι περισσότεροι εντός ΝΔ ποντάρουν πως η μάχη για τον πρώτο στη λίστα των εκλεγμένων από τις πλούσιες συνοικίες θα δοθεί μεταξύ των δυο. Εκεί, πάντως, θα κατέβει και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ φαίνεται πως έχει κλείσει και μια υποψηφιότητα ενός παλιά κορυφαίου γαλάζιου στελέχους, του Θόδωρου Ρουσόπουλου. Στα βόρεια θα είναι υποψήφιος και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης που έχει τη στήριξη των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Γιώργου Πατούλη. Μια εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, που θέλει τους κορυφαίους γαλάζιους να δοκιμάζονται εντός των αθηναϊκών τειχών είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Ολα συνηγορούν στο ότι θα επιστρέψει τελικά στην πατρογονική γη των Χανίων, ζητώντας την ψήφο των κρητών ψηφοφόρων. Στα νότια προάστια της Αθήνας, στον Νότιο τομέα δηλαδή, θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Δένδιας. Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς εκλέγονται χωρίς σταυρό λόγω του αξιώματος που κατείχαν και θα κατέβουν, όπως είναι αναμενόμενο, ο πρώτος στην Α» Θεσσαλονίκης κι ο δεύτερος στη Μεσσηνία. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα κυνηγήσει τον σταυρό σε όλη τη χώρα, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Κρίσιμη η μάχη του Λεκανοπεδίου

Η μάχη του Λεκανοπεδίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για το Κίνημα Αλλαγής – καθώς στα ευρύτερα όρια της πρωτεύουσας η Χαριλάου Τρικούπη αναμένει να αυξήσει τα ποσοστά του κεντροαριστερού χώρου. Παράλληλα, η διάσπαση της Β» Αθηνών προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για κατάκτηση μιας έδρας, γι» αυτό και ο κεντροαριστερός φορέας έχει τοποθετήσει πρωτοκλασάτα στελέχη σε καθέναν από τους τομείς. Στον νότιο τομέα κατεβαίνει η ίδια η Φώφη Γεννηματά, ενώ δεν αποκλείεται να έχει μαζί της τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλο Χρηστίδη, τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρο Καρανικόλα και το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Τόνια Αντωνίου.

Στον βόρειο τομέα υποψήφιος θα είναι ο νυν βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος και ο Παναγιώτης Βλάχος – αν δεν κατευθυνθεί τελικά προς τις Βρυξέλλες, στο ίδιο ψηφοδέλτιο ενδέχεται να καταλήξει και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στον δυτικό τομέα, που υποψήφιοι θα είναι τόσο ο Κώστας Χαρδαβέλλας όσο και ο Θάνος Ασκητής, η μάχη θα γίνει ανάμεσα στο παπανδρεϊκό στέλεχος Μιχάλη Καρχιμάκη και στη Νάντια Γιαννακοπούλου. Παραδοσιακά, στην Α» Αθηνών υποψήφιος θα είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, μαζί με τον Παναγιώτη Καρκατσούλη.

Από εκεί και πέρα, η Εύη Χριστοφιλοπούλου θα κατέβει στον ανατολικό τομέα της Αττικής, ενώ η νέα είσοδος έρχεται στη Β» Πειραιά, όπου υποψήφιος θα είναι ο Σταμάτης Μαλέλης, γραμματέας του τομέα Επικοινωνίας. Ο στενός πυρήνας των εν ενεργεία βουλευτών συμπληρώνεται με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, που κατεβαίνει στο Ηράκλειο, και τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου – η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της Αχαΐας εκκρεμεί, καθώς εκεί θέλει να κατέλθει και ο Γιώργος Παπανδρέου. Σταθερές δυνάμεις θεωρούνται ο Λεωνίδας Γρηγοράκος στη Λακωνία, ο Γιάννης Μανιάτης στην Αργολίδα, η Χαρά Κεφαλίδου στη Δράμα και ο Δημήτρης Κρεμαστινός στα Δωδεκάνησα.

Η μάχη της Λάρισας περιλαμβάνει τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον Κώστα Μπαργιώτα, ενώ το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και «καμινικός» Στέφανος Παραστατίδης θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο Κιλκίς. Για τις βουλευτικές εκλογές, τα ερωτηματικά περιλαμβάνουν τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ