Βρισκόμαστε λίγο πριν την κορύφωση των γιορτών και το shopping για τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας αλλά και για τον εαυτό μας, χτυπάει κόκκινο.
Οι αγορές έρχονται -σχεδόν κατά κανόνα- πρώτες στη λίστα με τις γιορτινές δραστηριότητες και μαζί τους... ανάμεικτα συναισθήματα: ενθουσιασμός, χαρά, άγχος, ανασφάλεια.
Τα δύο τελευταία, σαφέστατα, έχουν να κάνουν με τα χρήματα. Πολλοί από εσάς, μετά το πέρας των γιορτών, ίσως να έχετε έρθει αντιμέτωποι με τον πονοκέφαλο των εξόδων και το έλλειμμα που άφησαν πίσω τους.
Αν διανύετε περίοδο «στενότητας» και οι υποχρεώσεις τρέχουν πιο γρήγορα κι από τον ίδιο σας τον εαυτό, τότε σε αυτό το άρθρο θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να μην βρεθείτε εκτός απροόπτου με τα έξοδά σας.
Υπάρχουν τρόποι να ξοδέψετε λιγότερα χρήματα αυτές τις ημέρες στις εξορμήσεις σας στα καταστήματα.
Κρατήστε δύο λέξεις: μέτρο και προγραμματισμός.
6 xρήσιμες συμβουλές για να μην βρεθείτε εκτός budget:
1) Η αξία της λίστας: Επιστρατεύστε όλη σας την ειλικρίνεια και σκεφτείτε σε ποιους -πραγματικά- έχετε την ανάγκη να κάνετε ένα δώρο τις φετινές γιορτές. Καταγράψτε τα ονόματά τους σε μια λίστα.
Αυτή η λίστα θα σας καθοδηγήσει στις αγορές σας. Αν το budget σας είναι περιορισμένο, μην φοβηθείτε να αφαιρέσετε από την λίστα πρόσωπα στα οποία κάθε χρόνο κάνετε κάποιο δώρο καθαρά από υποχρέωση και όχι από συναισθηματική ανάγκη.
2) Προσδιορίστε ένα ποσό για κάθε πρόσωπο και μείνετε σε αυτό: Τα έντονο συναίσθημα χαράς και ενθουσιασμού μπορεί να σας παρασύρει σε αγορές που δεν είναι σε συμφωνία με τις οικονομικές δυνατότητές σας. Συγκεκριμενοποιήστε το ποσό που έχετε την ευχέρεια να διαθέσετε για κάθε σημαντικό πρόσωπο της ζωής σας. Για παράδειγμα: «Για τον σύντροφό μου, μπορώ να διαθέσω μέχρι x ευρώ». Μείνετε σε αυτό. Έτσι θα αποφύγετε τον κίνδυνο να βρεθείτε με έλλειμμα στο τέλος των αγορών σας.
3) Προσπαθήστε να κάνετε αγορές μόνες σας: Κι όμως, με αυτόν τον τρόπο έχετε λιγότερες πιθανότητες να παρασυρθείτε σε άσκοπες αγορές.Αν κάνετε αγορές με κάποιο άτομο που δεν έχει τόσο καλή επαφή με τα χρήματα, υπάρχει περίπτωση να επηρεαστείτε από ατάκες όπως «Τι ωραίο αυτό που κρατάς... Θα σου πήγαινε πολύ», «Πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσεις αυτό...».
4) Οχι, στις υπερβολές των δώρων στα παιδιά: Πιστέψτε μας, αυτό που θα κάνει τα παιδιά πραγματικά χαρούμενα αυτές τις γιορτές είναι η παρουσία των αγαπημένων τους προσώπων, το παιχνίδι, οι γιορτινές δραστηριότητες. Κι ένα δώρο-όχι περισσότερα. Αποφύγετε τις υπερβολές: είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι δεν κάνουν καλό στα παιδιά (αλλά ούτε και στην τσέπη σας!).
5) Ενα δώρο μπορεί να απευθύνεται σε παραπάνω από ένα άτομα: Μπορείτε να εξοικονομήσετε ένα σημαντικό ποσό με μια έξυπνη ιδέα. Αν, για παράδειγμα, επισκεφθείτε ένα φιλικό ζευγάρι τις γιορτές μπορείτε να επιλέξετε γι’αυτούς κάτι που να αφορά και τους δύο -πχ. ένα εισιτήριο για μια δραστηριότητα, ένα gadget για τον χώρο τους. Για τα παιδιά, ένα επιτραπέζιο ή ένα video game.
6) Online shopping: Με τις διαδικτυακές αγορές θα γλιτώσετε χρόνο,φασαρία, ταλαιπωρία, ουρές αναμονής στα ταμεία. Οι αγορές μπορούν να γίνουν πολύ δημιουργική διαδικασία -χωρίς να υπερβείτε το διαθέσιμο budget.