Πάτρα: Συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο για τον προϋπολογισμό - Παρούσα η Δημοτική Αρχή

Συλλαλήτηριο πραγματοποιεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Πάτρας κατά του προϋπολογισμού για το 2019, σήμερα στις 6.30μμ. 

Η Δημοτική αρχή είναι παρούσα με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη,

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός, που συζητείται ήδη στη Βουλή,  αποτελεί εργαλείο αναδιανομής του παραγόμενου από το λαό μας πλούτου προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και της εξυπηρέτησης των αναγκών της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Εντείνει τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων και οι πλειστηριασμοί, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η  μείωση της κρατικής  χρηματοδότησης για   Δήμους και τις λαϊκές ανάγκες. 

Το σύνολο της  κρατικής χρηματοδότησης για την Τοπική Διοίκηση για  φέτος είναι μειωμένο σε σχέση με πέρσι κατά 862  εκ.

Τα στοιχεία του  προϋπολογισμού  επιβεβαιώνουν την  καρδιά των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων -  την λειτουργία της  τοπική διοίκησης ως φορομπηχτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό πλάι σε αυτόν του κεντρικού κράτους και πάντα  σε βάρος των  εργατικών λαϊκών  νοικοκυριών.

Στο Δήμο μας μόνο το 38% της χρηματοδότησης  προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση ενώ το υπόλοιπο 62% είναι από ίδια έσοδα του Δήμου (τέλη, εισφορές, πρόστιμα) δηλαδή από τον πατραϊκό λαό που στενάζει από τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνει και τα αποτελέσματα που έφεραν οι αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Διοίκηση, που κλιμακώνονται μια 20ετία τώρα. Από τον Καποδίστρια στον Κλεισθένη, στρώθηκε ο δρόμος για να πληρώνει από την τσέπη του και την λειτουργία των Δήμων.

Με την απαγόρευση των προσλήψεων και ταυτόχρονα την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ανοίγει  ο δρόμος ώστε αρκετές υπηρεσίες του Δήμου να περάσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους, διότι εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Διεκδικούμε:

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, την φορολόγηση της μεγάλης Ακίνητης περιουσίας,  της εκκλησιαστικής περιουσίας, άμεση μείωση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,  αύξηση του  στα είδη πολυτελείας, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
Συνολικό  σχεδιασμό και  χρηματοδότηση με  ευθύνη του κράτους όλων  των αναγκαίων μέτρων και έργων για  την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετούς, ισχυρούς ανέμους) της μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων τεχνολογικών ατυχημάτων.
Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων,  κατάργηση της ανταποδοτικότητας. Ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων, επιστροφή 13ου και 14ου μισθού με νομοθετική ρύθμιση. Μονιμοποίηση των ήδη συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου, Καλλικράτης - Κλεισθένης, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι που κατευθύνουν την Τοπική Διοίκηση. να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά. Κατάργηση του Οικονομικού παρατηρητηρίου και του καταναγκασμού εναπόθεσης  των όποιων αποθεματικών  των Δήμων στην τράπεζα της Ελλάδας.
Κανένα σπίτι ή άλλο περιουσιακό στοιχείο  φτωχών και ανέργων νοικοκυριών σε πλειστηριασμό για όφειλες στους Δήμους. Άμεση  νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας του  Δημοτικού Συμβουλίου  να απαλλάσσει ή να μειώνει  χρέη οφειλετών  με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Άμεση διαγραφή τέτοιων οφειλών για όσους  έχουν ενταχτεί ή θα ενταχτούν στο ΚΕΑ. 

Η Δημοτική Αρχή, με σταθερή πυξίδα τις λαϊκές ανάγκες, θα συμμετέχει, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας την Τρίτη 18 Δεκέμβρη στις 6:30 μ.μ., μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης