Βουλή: Ομιλία Σίας Αναγνωστοπούλου για τον Προϋπολογισμό - ΒΙΝΤΕΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019», η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ  Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου

Αναλυτικά η ομιλία:

«Ο Αύγουστος του 2018 αποτελεί τομή. Αποτελεί τομή όχι μόνο για την έξοδο από τα μνημόνια, από αυτόν τον φαύλο κύκλο στον οποίο μας έβαλαν αυτοί που σήμερα σηκώνουν το δάχτυλο λες και έχουμε πάθει αμνησία, αλλά αποτελεί τομή και για έναν άλλον κύριο λόγο. Εμπεδώνονται οι αλλαγές θέσης μάχης που καθιέρωσε αυτή η Κυβέρνηση ήδη από τον Γενάρη του 2015.

Μέχρι το 2015 και παρά την κρίση, παρά τα μνημόνια, οι θέσεις μάχης των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν οι γνωστές, αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση: οι offshore, η διαφθορά και η διαπλοκή, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος -τα έχουμε ακούσει, τα έχουμε δει, έχουν γίνει εξεταστικές και τα ξέρουμε πια- κυρίως όμως τα μεγάλα συμφέροντα.

Με αυτή την Κυβέρνηση, με μέτρα για τους ανασφάλιστους, το κοινωνικό επίδομα, τα σχολικά γεύματα, την ανακατανομή του επιδόματος στις οικογένειες, στα παιδιά, που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο, -γιατί μας είπε ο κ. Μητσοτάκης για τα 2.000 ευρώ στο κάθε παιδί, ελληνόπουλο. Εμείς δίνουμε στο κάθε παιδί, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής κ.λπ-αλλάξαμε τις θέσεις μάχης για αυτούς οι οποίοι πλήττονταν περισσότερο από τον πόλεμο. Γιατί είχαμε μπει σε έναν πόλεμο, όπως ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός κάνει πολέμους οικονομικού στραγγαλισμού στον 21ο αιώνα. Αλλάξαμε, λοιπόν, τις θέσεις μάχης να μην καταρρεύσει το μέτωπο. Γιατί το μέτωπο καταρρέει, όταν η μεγάλη μάζα του πληθυσμού, αυτή που έχει μεγαλύτερη ανάγκη, περιθωριοποιείται, γίνεται αόρατη από τον δημόσιο χώρο, παύει δηλαδή να έχει την ιδιότητα του πολίτη. Αλλάξαμε τις θέσεις μάχης και συνεχίζουμε τώρα με αυτό το πρόγραμμα, με αυτό ακριβώς το πρόγραμμα. Γι’ αυτό αυτός ο προϋπολογισμός είναι επεκτατικός στο κράτος πρόνοιας, στην κοινωνική πρόνοια, στην υγεία και στην Παιδεία.

Διάβασα πάρα πολύ προσεκτικά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία. Αν αφήσει κανείς κατά μέρους τα καλολογικά στοιχεία, αυτό που φαίνεται πεντακάθαρα -το έχει πει άλλωστε και ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας- δεν είναι μόνο οι «μαθητές πελάτες», είναι τα σχολεία τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν τοπικά πόρους. Αυτά θα είναι και καλύτερα. Για τα δημόσια σχολεία λέμε. Αυτό που λέει είναι ότι οι νόμοι που φέραμε να προστατέψουμε τους καθηγητές που δουλεύουν στα ιδιωτικά σχολεία, την Παιδεία δηλαδή ως δημόσιο αγαθό από όπου κι αν προέρχεται, αυτό θα τελειώσει. Διαβάστε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Τα επιπλέον επιδόματα, μετά από αξιολόγηση, θα δίνονται σε καθηγητές κ.λπ.

Το κυριότερο, όμως, είναι η ανώτατη εκπαίδευση και η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Σε αυτήν τη χώρα υπάρχουν κάποιες μεγάλες παραδόσεις, ιστορικές παραδόσεις, που υπάρχουν και στις ευρωπαϊκές χώρες. Μία από τις μεγάλες παραδόσεις είναι ο εκδημοκρατισμός του δημόσιου χώρου, η διεύρυνση του δημόσιου χώρου και αυτό επετεύχθη χάρη στη δημόσια παιδεία, κυρίως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό η Νέα Δημοκρατία, και όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΚΙΝΑΛ μαζί και η ΔΗΣΥ, θέλουν να το ξηλώσουν.

Ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι θα κάνει πανστρατιά για τη μεσαία τάξη. Ξεχνάει ένα πράγμα: Ότι η μεσαία τάξη είναι προϊόν, είναι αποτέλεσμα της διεύρυνσης και του εκδημοκρατισμού του δημόσιου χώρου. Δεν μπορεί να υπάρξει μεσαία τάξη χωρίς δημόσιο χώρο. Αυτά είναι η αλφαβήτα της πολιτικής ιστορίας όλης της Ευρώπης και αυτής της χώρας.

Και εκεί γεννάται ένα ερώτημα σε μένα: Πώς η Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι υπέρ των παραδόσεων, κάποιες τέτοιες θεμελιώδεις παραδόσεις αυτού του τόπου τις πετάει στην άκρη σαν να μην έχουν συμβεί; Αυτό είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Ξερίζωμα της ιστορικής συνέχειας που έχει να κάνει με κοινωνικές διεκδικήσεις, εκδημοκρατισμό, συγκρότηση της έννοιας του πολίτη, συγκρότηση της ταξικής διαστρωμάτωσης της κοινωνίας, άρα των διεκδικήσεών της.

Μεσαία τάξη, λοιπόν, με ιδιωτικοποιημένα τα πάντα δεν μπορεί να υπάρχει και το είδαμε ότι ξεκίνησε πριν από την κρίση. Από πότε άρχισε να καταρρέει η μεσαία τάξη. Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν υπήρχε πριν από την κρίση. Είχαμε φοροαπαλλαγές, φοροαποφυγές για τον μεγάλο πλούτο. Δεν είχαμε στήριξη ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος και γι’ αυτό η κρίση βρήκε ανοχύρωτη πόλη τη χώρα και είχαμε όλα αυτά που είχαμε.

Είπανε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΗΣΥ για το πλεόνασμα, το μεγάλο πλεόνασμα που έχει φέρει η Κυβέρνηση. Δεν θα θυμηθώ τα δικά τους 4%, 4,5%. Είδα στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Βέμπερ. Ξεχνάμε τι είναι ο κ. Βέμπερ; Γιατί στην Ευρώπη παίζεται ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτικής. Ξεχνάμε ότι είναι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αυτό που είναι υπέρ της πιο χυδαίας λιτότητας στην Ευρώπη, υπέρ αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων, αυτούς που κάνουν τους λαούς και στη Γαλλία και οπουδήποτε αλλού να ξεσηκώνονται; Αυτά όλα τα ξεχνάνε. Αν, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία είναι κατά των υπερπλεονασμάτων κ.λπ, δεν θα επιτρέψει να βγει ένας πολιτικός όπως ο Βέμπερ.

Και θα φτάσω στο τελευταίο σημείο. Ο κ. Μητσοτάκης είπε και εδώ στη Βουλή αλλά και στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ότι ο Πρωθυπουργός έκανε ανταλλαγή της μη περικοπής των συντάξεων με το Μακεδονικό. Θα έλεγα ότι είναι μέσα στην πόλωση που η δημοκρατία δημιουργεί -μη φοβόμαστε τις σκληρές αντιπαραθέσεις, αυτό είναι η δημοκρατία-, θα έλεγα ότι είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο και δεν πειράζει, ας το πάρουμε έτσι. Το επανέλαβε και στο συνέδριο. Μίλησε και ο κ. Σαμαράς. Εδώ τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα: Η ανταλλαγή της μη περικοπής των συντάξεων με το Μακεδονικό παραπέμπει ευθέως στην καρδιά της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Τι λέγανε τότε;  «Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν την Αριστερά, που υποστήριζε τις κοινωνικές διεκδικήσεις ήτανε Εαμοβούλγαροι». Το «Εαμοβούλγαροι» επανέρχεται. Είναι ο κ. Μητσοτάκης ακροδεξιός; Όχι, βέβαια. Είναι η Νέα Δημοκρατία εν συνόλω ακροδεξιά; Όχι βέβαια, ασφαλώς και όχι, είπε κι ο κ. Δένδιας. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, είναι σκληρά νεοφιλελεύθερος, γι’ αυτό από την ιστορία τον ενδιαφέρει να ξεριζώνει όσες ρίζες έχουνε κρατήσει τη συνοχή της κοινωνίας, τη δημοκρατία τους και έχουν απαλείψει οριστικά τον μετεμφυλιακό λόγο.

Ένας σκληρός νεοφιλελεύθερος επιτρέπει στην ακροδεξιά, της δίνει άνετο βήμα, γιατί ξεριζώνοντας αυτήν την πλευρά της ιστορίας έχει αφήσει όλα τα ζιζάνια του παρελθόντος να ξαναφυτρώσουν. Δεν είναι ο Βέμπερ ναζιστής όταν λέει «τελική λύση για το μεταναστευτικό», έχει υιοθετήσει όμως όλη τη ρητορική, γιατί δεν καταλαβαίνει το βάρος της ιστορίας, γιατί είναι νεοφιλελεύθερος. Και εκεί χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Εμείς είμαστε υπερήφανοι και για αυτόν τον προϋπολογισμό και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα τα υποστηρίξουμε όλα, γιατί δεν θέλουμε να ξαναέρθει μετεμφυλιακό κλίμα και χρεοκοπία σε αυτήν την χώρα.»

 

Διαβάστε επίσης