Γαλλία: Πρόταση μομφής κατά Μακρόν από κόμματα της αριστεράς

Οι βουλευτές των Σοσιαλιστών, της Ανυπότακτης Γαλλίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος θα καταθέσουν σήμερα πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων», καθώς οι βουλευτές του PS (Σοσιαλιστικό Κόμμα) αποφάσισαν ομόφωνα να συμμετάσχουν στην κίνηση αυτή, δήλωσαν πολλοί από αυτούς.

Οι σοσιαλιστές βουλευτές, οι υπογραφές των οποίων ήταν απαραίτητες για την κατάθεση της πρότασης και οι οποίοι θέλησαν να περιμένουν το διάγγελμα του αρχηγού του κράτους χθες βράδυ, εύχονται «να κάνουν να ακουστεί η φωνή και οι συγκεκριμένες προτάσεις των σοσιαλιστών», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Μπορίς Βαγιό.

Εκτίμησε πως δεν υπήρξε «αλλαγή πορείας» χθες βράδυ και πως ο Εμανουέλ Μακρόν δεν προσέφερε «ούτε δίκαιες ούτε υπεύθυνες» απαντήσεις στην «τριπλή κοινωνική, περιβαλλοντική και δημοκρατική κρίση», αφήνοντας επίσης «πολλές περιοχές στη σκιά» όσον αφορά τα μέτρα και τη χρηματοδότησή τους

Η πρόταση μομφής, που αναμένεται να κατατεθεί πριν από τις 15:00 ώρα Γαλλίας, θα πρέπει να υποβληθεί σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση τουλάχιστον 48 ώρες μετά την κατάθεσή της, βάσει του άρθρου 49 -2 του Συντάγματος, δηλ. όχι πριν από την Πέμπτη. Για να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία, κάτι που θεωρείται αδύνατο με δεδομένο τον αριθμό των εδρών της αριστεράς (62 συνολικά) σε σύνολο 577 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα LR( Οι Ρεπουμπλικάνοι) δεν θα συμμετάσχει στην πρόταση μομφής ούτε στην ψηφοφορία. Ο πρόεδρός της Κριστιάν Ζακόμπ εκτιμά πως «δεν είναι η απάντηση που αναμένει η κοινή γνώμη».

«Είναι σήμερα που πρέπει να το κάνουμε και «διατηρούμε τη βούλησή μας», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Σεμπαστιάν Ζουμέλ, εκπρόσωπος των βουλευτών του PCF (ΓΚΚ) καταγγέλλοντας εξαιτίας των δισταγμών του πως «το PS εξακολουθεί να ομφαλοσκοπεί».

Διαβάστε επίσης