Για το φυσικό αέριο

του Χρήστου Πατούχα- Δημοτικός Σύμβουλος επικεφαλης "Ανυπότακτης Πολιτείας"

Και στην πρόσφατη διημερίδα που οργανώθηκε από την Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, έγινε μεταξύ άλλων πολύς λόγος για την ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής με την έλευση και χρήση του Φυσικού Αερίου.

Ακούσαμε πολλούς, υπεύθυνους και μη, να εκθειάζουν το αυτονόητο. Δηλαδή, ότι το Φυσικό Αέριο, είναι ενέργεια φθηνότερη, καθαρότερη, ίσως ασφαλέστερη και οπωσδήποτε σε σχέση με το πετρέλαιο φιλικότερη στο περιβάλλον.

Ορισμένες παρατηρήσεις. Προς υπεύθυνους και μη. Κυρίως προς υπεύθυνους που κάνουν ότι το αγνοούν και παρουσιάζονται, όπως πάντα, σαν οι μετά Χριστόν προφήτες.

Παρατήρηση πρώτη:

 Η φιλοσοφία, που θα έπρεπε να κυριαρχεί, είναι ότι η ενέργεια με τις παραπάνω ιδιότητες, είναι πρωτίστως δικαίωμα των οικιακών καταναλωτών και στην συνέχεια ανάγκη των επιχειρηματικών παραγωγικών μονάδων. Ισχύει το αντίθετο. Και αυτό έχει ιδεολογικά και ταξικά χαρακτηριστικά. Ίδιον της συνολικής πολιτικής και κοινωνικής μας οργάνωσης.

Παρατήρηση δεύτερη:

Γιατί εξαιρέθηκε η Πάτρα και σχεδόν όλη η Δυτική Ελλάδα, από τον σχεδιασμό έλευσης αγωγού Φυσικού Αερίου; Γιατί δεν σχεδιάστηκε ποτέ η κατασκευή στην πόλη μας δικτύου διανομής; Ποιος έχει την ευθύνη; Μήπως, πρωτίστως, φταίνε οι προχθεσινοί υπέρμαχοι; Οι οποίοι, εντελώς συμπτωματικά, εκπροσωπούν την Περιφερειακή και τις εκάστοτε Κυβερνητικές εξουσίες; Αλήθεια, τί έκαναν για αυτό; Το διεκδίκησαν; Απέτυχαν; Συμβιβάστηκαν όπως σε τόσες άλλες διεκδικήσεις σημαντικών και «αναπτυξιακών» θεμάτων; Και επειδή έτσι είναι, γιατί μας κουνάνε το δάχτυλο κάνοντας τους τάχα πρωτοπόρους; Γιατί δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη τους και απλά να σιωπήσουν;

Παρατήρηση τρίτη:

Η Μονάδα των 3000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου, που ξαναεξαγγέλθηκε από τον κύριο Πρόεδρο του ΟΛΠΑ, ανεξάρτητα από την ασφάλεια της και τους πιθανούς περιβαλλοντικούς κινδύνους, αφορά κανέναν άλλο, εκτός από τα φιλοξενούμενα στο Λιμάνι πλοία; Μήπως δε, η λύση αυτή, είναι για την αθώωση της Κυβέρνησης για την μη σύνδεση της πόλης μας με το φυσικό αέριο; Είναι βέβαιο, ότι ήδη χρησιμοποιείται στην κατεύθυνση αυτή.

Παρατήρηση τέταρτη:

Η χώρα μας, είναι από τις πιο πλούσιες στον κόσμο, στις δυνατότητες αξιοποίησης των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τι κάναμε για αυτό; Πριμοδοτήσαμε διάφορες, κατά κανόνα ξένες, ιδιωτικές εταιρείες για την εκμετάλλευση της ενέργειας αυτής, μάλιστα με αποικιακούς όρους όπως αποκαλύπτονται. Έχει σχέση αυτό, με την κατάργηση και την μη ύπαρξη δημοσίου Εθνικού Φορέα ενέργειας; Είναι βεβαίως και αυτό, πολιτικό, ιδεολογικό, ταξικό πρόβλημα.

Ας είναι λοιπόν, πιο φειδωλοί και πιο συγκρατημένοι, οι διάφοροι όψιμοι και οψιμότεροι σωτήρες και «αναπτυξιολόγοι». Για το επίπεδο της φτώχιας και της υπανάπτυξης, φταίνε αυτοί και η προσήλωση τους σε αντιλαϊκές πολιτικές.

 

Διαβάστε επίσης