Στον πλειστηριασμό 2.000 ακινήτων, που αποτελούν πρώτη κατοικία, αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ (ίσως και οριακά χαμηλότερα), θα προχωρήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 οι τράπεζες, καθώς το μέτρο της εκπλειστηρίασης ακουμπά πλέον μεσαία διαμερίσματα -πρώτες κατοικίες- των 80-100 τ.μ.
Η υλοποίηση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας υπαγορεύεται από τις δεσμεύεις για δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων που έχουν αναλάβει τα πιστωτικά ιδρύματα έναντι του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), βάσει των οποίων το 20% της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 50 δισ. ευρώ την τριετία 2019-2021, δηλαδή 10 δισ. ευρώ, θα προέλθει από τους πλειστηριασμούς.
Τα τείχη προστασίας της πρώτης κατοικίας «γκρεμίζονται» συνολικά, με δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών επιμένει και στην πλήρη κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου που προσφέρει ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη, η ισχύς του οποίου λήγει σε 22 ημέρες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δανειστές (σ.σ.: όλες οι πλευρές) έχουν αναγάγει σε κυρίαρχο όπλο ενάντια στα «κόκκινα» δάνεια τους πλειστηριασμούς και πιέζουν για τη διεξαγωγή 40.000 σε ετήσια βάση. Για να βγει ένα ακίνητο σε πλειστηριασμό, πρέπει το δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό, μικρο-εταιρικό) για το οποίο έχει δοθεί ως εγγύηση να καταγγελθεί από την τράπεζα.
Από την στιγμή της καταγγελίας του «κόκκινου» δανείου μεσολαβούν 6-7 μήνες για να γίνει ο πλειστηριασμός. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι 2.000 πρώτες κατοικίες που θα πλειστηριαστούν το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα δάνειά τους έχουν καταγγελθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια, χωρίς καμία ανταπόκριση από την πλευρά των δανειοληπτών.
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realmoney