Προκόπης Παυλόπουλος: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση συνομοσπονδίας στην Κύπρο

Αν την αποδεχόταν, «θα οδηγούσε η ίδια τον εαυτό της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Την κατηγορηματική αντίθεση του σε λύση συνομοσπονδίας στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση συνομοσπονδίας στην Κύπρο», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι μια τέτοια λύση θα ήταν ασύμβατη με το κοινοτικό κεκτημένο και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος ήταν ομιλητής στο δέκατο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ότι αν η Κύπρος αποδεχόταν λύση συνομοσπονδίας, «θα οδηγούσε η ίδια τον εαυτό της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης». Πρόσθεσε ότι εκείνο που επιβάλλεται είναι η προσπάθεια για λύση ομοσπονδίας. Μπορούμε, επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «να βρούμε τον τύπο ομοσπονδίας, που μας ταιριάζει».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Παυλόπουλο η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να διασφαλίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία, τουλάχιστον, τα εξής χαρακτηριστικά:

Οργάνωση με χαρακτηριστικά ομοσπονδιακού κράτους, και μόνο, αφού κάθε μορφής συνομοσπονδία είναι αδιανόητη ως προς τις θεσμικές προδιαγραφές, στις οποίες πρέπει να υπακούει κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλίζει αποτελεσματικώς την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Μια και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, συνακόλουθα δε μια και ενιαία υπηκοότητα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δυνατότητα πλήρους άσκησης, εκ μέρους των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εσωτερικής και εξωτερικής της κυριαρχίας.
Το αναγκαίο, κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τούτο χαρακτηριστικό αποκλείει, επεσήμανε ο πρόεδρος Παυλόπουλος, «τόσο την παραμονή στο Κυπριακό έδαφος στρατευμάτων κατοχής όσο και εγγυήσεις τρίτων.
«Η μαρτυρική Κύπρος πρέπει να μας υπενθυμίζει, στο διηνεκές, το τελευταίο τραγικό θύμα αυτού του εγκληματικού διχασμού», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και υπογράμμισε: «Το χρέος τούτο οφείλουμε να το υπηρετούμε, με συνέπεια και ανιδιοτέλεια, και στην μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου». Στο μνημόσυνο, που τελέστηκε στον ιερό ναό Νικολάου στην Κάτω Δευτέρα, παρέστη ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Μετά το μνημόσυνο ψάληκε τρισάγιο στο μνήμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, επί του οποίου ο πρόεδρος Παυλόπουλος κατέθεσε τιμητικά στεφάνι.

Διαβάστε επίσης