Κίτρινα γιλέκα: Πλιάτσικο στο κατάστημα της Apple!

Το κίνημα με την ονομασία κίτρινα γιλέκα έκανε χθες, Σάββατο 08.12.2018, μια ακόμη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Παρίσι, χωρίς να λείπουν επεισόδια και ασχήμιες.

Οι δυνάμεις της τάξης στο Παρίσι έκαναν 1.082 προσαγωγές κατά τη διάρκεια της τέταρτης πράξης των μαζικών κινητοποιήσεων του κινήματος από τα κίτρινα γιλέκα. Κινητοποίηση που συνοδεύθηκε από νέο, αλλά μικρότερης κλίμακας από το προηγούμενο, κύμα βίας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του Επάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο απολογισμός αυτός είναι σαφώς μεγαλύτερος από τις προσαγωγές που είχαν πραγματοποιηθεί κατά τα επεισόδια της 1ης Δεκεμβρίου, οπότε συνελήφθησαν 412 άνθρωποι.

Στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας πραγματοποιήθηκαν 1.723 προσαγωγές, από τις οποίες οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση των προσαχθέντων.

Τα επεισόδια ήταν ξανά βίαια, ωστόσο το “φως” της δημοσιότητας βλέπουν και εικόνες που αμαυρώνουν τις όποιες καλές προθέσεις των διαδηλωτών, φυσικά όμως από μια μικρή μειοψηφία.

Αυτή η μειοψηφία προχώρησε σε πλιάτσικο του καταστήματος της Apple στο Μπορντό, με τις εικόνες να δείχνουν κουκουλοφόρους να έχουν εισβάλει στο κατάστημα του τεχνολογικού “κολοσσού” και να παίρνουν ό, τι μπορούν από τις πανάκριβες ηλεκτρονικές συσκευές της Apple… 

Τα κίτρινα γιλέκα και οι… διαφορές

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» συμμετείχαν χθες 136.000 άνθρωποι, αριθμός σχεδόν ίδιος με εκείνον του προηγούμενου Σαββάτου.

Ποιοτική όμως είναι η διαφορά ανάμεσα στα βίαια επεισόδια μεταξύ των δύο κινητοποιήσεων, με τις συγκρούσεις που είχαν διεξαχθεί πέριξ της Αψίδας του Θριάμβου και στις αριστοκρατικές συνοικίες την 1η Δεκεμβρίου να έχουν προκαλέσει παγκόσμια έκπληξη.

Ωστόσο, η δημαρχία του Παρισιού εκτιμά παρά τα μειωμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας χθες. οι υλικές ζημιές που προξενήθηκαν ήσαν περισσότερες από εκείνες προ οκτώ ημερών.

«Θα υπάρξουν περισσότερες ζημιές από τη χθεσινή ημέρα απ’ όσες υπήρξαν προ μία εβδομάδας», δήλωσε σήμερα ο Εμμανουέλ Γκρεγκουάρ, πρώτος αντιδήμαρχος της Αν Ινταλγκό και υπεύθυνος οικονομικών του Δήμου των Παρισίων. Ο ίδιος συσχέτισε τις αυξημένες ζημιές με το «ακόμη πιο σημαντικό οικονομικό κόστος» που θα υποστεί η πρωτεύουσα από το γεγονός ότι παρέμειναν κλειστά πολλές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια ενός διαστήματος που παραδοσιακά οι αγορές είναι αυξημένες λόγω εορτών.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ