Με ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 4% πρέπει να τρέξει η ελληνική οικονομία, προκειμένου να γίνει εφικτή η αποκατάσταση μιας τυπικής αναπτυξιακής τροχιάς, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Κωνσταντίνος Μπίτσιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης, που διοργάνωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο ΣΕΒ και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).
"Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει 2% και αυτό είναι σαφές ότι δεν αρκεί. Επίσης, πρέπει να φτάσουμε έναν στόχο 12% του ΑΕΠ για τη βιομηχανία, όταν στην ΕΕ ο στόχος είναι 20%. Έχουμε συνεπώς πάρα πολύ δρόμο, δρόμο τον οποίο πρέπει να διανύσουμε όλοι μαζί συνολικά, δεν είναι θέμα μιας περιφέρειας ή της Αθήνας, αφορά συνολικά την Ελλάδα" σημείωσε ο κ.Μπίτσιος και πρόσθεσε ότι για αυτό και ο ΣΕΒ θα συνεχίσει την προσπάθεια για στενότερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά δε, τη συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ.Μπίτσιος υπογράμμισε ότι "η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Εργασίας" και πρόσθεσε ότι "η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συμβαδίζει με την παραγωγικότητα της οικονομίας. Αυτό πρέπει να είναι και ένα βασικό κριτήριο".
Ερωτηθείς σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, δήλωσε ότι η υπερφορολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι ένα από τα βασικά αντικίνητρα -αν όχι το βασικό- για νέες επενδύσεις και για να φύγει η χώρα μπροστά. "Αναβολές όπως αυτή που παρατηρήσαμε τώρα, με τη μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις (...) δυσχεραίνουν την ανάπτυξη" τόνισε.
Όσον αφορά δε, τη σημερινή εκδήλωση, επισήμανε ότι μαζί με τον ΣΕΒΕ, ο ΣΕΒ έχει αναπτύξει εξαιρετική συνεργασία σε θέματα εξωστρέφειας, γιατί "εκτιμούμε ότι η εποχή αυτή, που είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της χώρας, ευνοεί και το να έχουμε συνέργειες".
Πηγή: ΑΜΠΕ